Recents in Beach

Αλεξανδρούπολη: Πετυχημένη η Εκδήλωση των ποντιακών σωματείων για τη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

 


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαίου 2022 και ώρα 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο η προγραμματισμένη εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , που συνδιοργάνωσαν οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Εβρου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ Στεφανίδης Παύλος , αφού χαιρέτησε εκ μέρους των ποντιακών συλλόγων τους παρευρισκόμενους, έκανε ολιγόλεπτη αναφορά στον εκλιπόντα Ποντιακής καταγωγής  Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, ενώ στην οθόνη παρουσιάστηκε βίντεο από την πρώτη πατριαρχική θεία λειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο τον Αύγουστο του 2010, όπου ο Μακαριστός Μητροπολίτης τραγούδησε ένα ποντιακό τραγούδι.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Νίκος Ασλανίδης ο οποίος μιλώντας  για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τα 353.000 θύματα των νεότουρκων και των κεμαλικών, αναφέρθηκε και στα θύματα των χριστιανών Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, που βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη  την εποχή από τους ίδιους θύτες. 

Μίλησε επίσης και για μια δεύτερη  Γενοκτονία , αυτή της Μνήμης. Πρόσθεσε δε , μεταξύ άλλων ότι εκατό χρόνια μετά  έχουμε κάνει ελάχιστα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια μίλησε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ΄΄Η μπάντα΄΄ , που αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα της φιλαρμονικής της Κερασούντας, που είχε επιστρατευθεί από τον Τοπάλ Οσμάν, και  ακολούθησε η προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ , το οποίο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι θεατές. Στο τέλος της προβολής ο κ. Ασλανίδης δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Οι πρόεδροι των ποντιακών συλλόγων σε ένδειξη εκτίμησης προσέφεραν αναμνηστική πλακέτα στον κ. Ασλανίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:ο Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος του Ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος μετέφερε και σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. κ. Άνθιμου, Ο Συνταγματάρχης κ. Πασχαλίδης Κων/νος ως εκπρόσωπος του  Στρατηγού Διοικητού της ΧΙΙ Μεραρχίας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θεόδωρος Βουρδόλης, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Σεφεριάδης Σάββας, ο πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε κ. Κελεμίδης Δημήτριος, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Τσιρτσίδου Ζαχαρούλα και ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κασαπίδης Βασίλειος.

Επίσης παρέστησαν μέλη και φίλοι των ποντιακών συλλόγων.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα οι σύλλογοι με τα λάβαρά τους , ακολουθούμενοι από κόσμο ξεκίνησαν την καθιερωμένη λαμπαδηφορία με κατεύθυνση προς το Μνημείο των Αγωνιστών του Πόντου όπου ο Χάρης Κεφαλίδης τραγούδησε το τραγούδι ΄΄Την πατρίδα μ΄ έχασα΄΄ με συνοδεία λύρας που έπαιξε  ο Γιώργος Κουμουλίδης

Τους συνόδευσαν στο τραγούδι όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και με τον Εθνικό Ύμνο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης στους Πόντιους προγόνους μας.

Οι ποντιακοί Σύλλογοι ευχαριστούν θερμά όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή της στην Λαμπαδηφορία, τα ΜΜΕ για την κάλυψη της εκδήλωσης και τον Υπάλληλο του Δήμου στο Δημοτικό θέατρο για την βοήθεια στην οργάνωση και παρουσίαση.

Με εκτίμηση

Οι ποντιακοί-πολιτιστικοί σύλλογοι


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">