Recents in Beach

Σπύρος Δέδογλου: Ο κ. Μητσοτάκης θυσιάζει τον Έβρο για χάρη των επικοινωνιακών του παιχνιδιών

 


”O Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Έβρου Σπύρος Δέδογλου ανοίγει τα χαρτιά του.” – Συνέντευξη στον Λάμπρο Παπαδή στην ιστοσελίδα politispress.gr

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα politispress.gr και στον Δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαδή, παραχώρησε ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Οργάνωσης Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σπύρος Δέδογλου, μιλώντας για τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου, τα κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έβρος και η Θράκη γενικότερα και τέλος για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Λάμπρος Παπαδής : Αφού σας ευχαριστήσω αρχικά για αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το αποτύπωμα και το μήνυμα που θεωρείτε, ότι άφησε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο οποίο συμμετείχατε.

Σπύρος Δέδογλου : Εγώ ευχαριστώ.. Το 3ο συνέδριο του κόμματος μας είχε ένα τετραήμερο διαλόγου όπου συζητήθηκαν οι θέσεις και το νέο καταστατικό, όπου ψηφίστηκαν σημαντικές αλλαγές, με πολλές καινοτομίες σίγουρα τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα . Μετά από αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία βγαίνει ενισχυμένος με ενότητα και δείχνει προς την Ελληνική κοινωνία, ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, για να τη βγάλει από τα αδιέξοδα που την οδήγησε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.

Λάμπρος Παπαδής : Δεδομένου ότι προέρχεστε και εκπροσωπείτε έναν αγροτικό νομό, τον Ακριτικό Έβρο… Ποια ζητήματα πιστεύετε αναδείχθηκαν στο συνέδριο αναφορικά με αυτό;

Σπύρος Δέδογλου : Το Αγροτικό ζήτημα είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε σε ξεχωριστή αίθουσα όπου είχαν την ευκαιρία σύντροφοι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να ανταλλάξουν απόψεις , να θέσουν τους προβληματισμούς και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιοχή. Ο Έβρος χρειάζεται ένα γενναίο σχέδιο αναζωογόνησης της υπαίθρου η οποία στηρίζεται κύρια στην αγροτική οικονομία. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ώστε να έχουμε τοπικά σχέδια που θα δημιουργούν ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα πρέπει εκτός από τη διαχείριση , απορρίμματα, ύδρευση, καθαριότητα κ.λ.π, να παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πολιτικά σχέδιο για τη δημιουργία αγροτικών δήμων.

Στον ακριτικό Έβρο κ. Παπαδή χρειάζεται ανάπτυξη για να επιτευχθεί αμυντική θωράκιση, με άδεια από κατοίκους την ενδοχώρα του νομού, κανένας “φράχτης” δεν σε σώζει . Σε αντίθεση μη την Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει τις περιοχές στα σύνορα με την Ελλάδα για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό της προφίλ , η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οραματίζεται την περιοχή μας ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ε.Ε. και των χωρών του Βίσεγκραντ.

Λάμπρος Παπαδής : Αυτή την στιγμή ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη με τα όσα γίνονται σε γεωπολιτικό επίπεδο, μοιάζουν να βρίσκονται σε κρίσιμο και κομβικό σημείο… Ποια είναι η θέση σας;

Σπύρος Δέδογλου : Η γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης αναδείχθηκε, χωρίς βέβαια να αξιοποιηθεί , μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αφού δινόταν η δυνατότητα σύνδεσης διά μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με τις παρευξείνιες χώρες. Την δυνατότητα αυτή αντιλήφθηκε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας όποιος ως πρωθυπουργός δρομολόγησε την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, με εξασφάλιση πόρων από το πακέτο Γιούνκερ. Να σας θυμίσω ότι για τον λόγο αυτό είχε συσταθεί και διακρατική Εταιρία με τη Βουλγαρία για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Είχε προχωρήσει στην αξιοποιήσει του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, διά μέσω της μεθόδου των υπο-παραχωρήσεων ώστε να αναπτυχθεί η εμπορική χρήση του η οποία θα συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. επέλεξε την πώληση του λιμανιού και υπέγραψε συμφωνία επ’αόριστον με τους Αμερικανούς για τη χρήση του με κίνδυνο να καταστεί μονοθεματική η αξιοποίηση του, δηλαδή μόνο για στρατιωτικούς λόγους. Την ηλεκτρο-σιδηροδρομική Εγνατία μάλλον την ξέχασαν τα τρία χρόνια που κυβερνούν , αφού σχεδιάζουν την ηλεκτροκίνηση στα όρια του Έβρου στην μονή υπάρχουσα γραμμή, προφανώς για την μετακίνηση του Αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς τις βάσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

Πολύ φοβάμαι ότι η ιδεοληψία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμώνουν τη γεωστρατηγική μας θέση.

Λάμπρος Παπαδής : Θα ήθελα να μας δώσετε μερικές πληροφορίες και για το λεγόμενο ΚΥΤ φυλακίου στον Έβρο και τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Σπύρος Δέδογλου : Όπως σας είπα και πριν, ο κ. Μητσοτάκης με την κυβέρνηση του και τη στήριξη των βουλευτών του κόμματος στον Έβρο, ονειρεύεται την περιοχή μας ως προκεχωρημένο φυλάκιο. Η δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας απέναντι από το ΚΥΤ Φυλακίου, είναι σχεδιασμός που έχει σχέση με την υποστήριξη και πιθανόν συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης όπου σε κάποιο σημείο αναφέρεται ότι η ζώνη στα σύνορα όπου γίνεται ο προέλεγχος δεν θα θεωρείται ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών σε άλλες χώρες της Ε.Ε αφού δεν θα θεωρείται ότι εισήλθαν στο έδαφος της, αυτό σημαίνει ότι ο βόρειος Έβρος κυρίως, θα γίνει αποθήκη ψυχών.

Ο κ. Μητσοτάκης θυσιάζει τον Έβρο για χάρη των επικοινωνιακών του παιχνιδιών, το ξεκίνησε το Μάρτη του 2020 και το συνεχίζει για να πείσει τους Έλληνες της υπόλοιπης χώρας, ότι αυτός έχει κλείσει τα σύνορα, ότι τα φυλάει καλά κ.λπ.
Χθες που ήταν στον Έβρο δεν ανέβηκε στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας για να επιθεωρήσει το δικό του έργο που είναι η κατασκευή νέας δομής φιλοξενίας , αλλά πήγε κι εγκαινίασε έργα τα οποία είτε είχαν δρομολογηθεί είτε είχαν ξεκινήσει από την δική μας κυβέρνηση. όπως το LNG, η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (Μ.Ε.Α) στην Αλεξανδρούπολη.

Λάμπρος Παπαδής : Φτάνοντας λίγο και στα πιο καθημερινά και επίκαιρα, η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια για θέρμανση αλλά και στα καύσιμα έχει πάει στον Θεό με δικαιολογία την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πως πιστεύετε ότι αντιμετωπίζεται αυτό και τι ισχύει σχετικά με αυτό σε ακριτικούς νόμους όπως ο Έβρος;

Σπύρος Δέδογλου : κ. Παπαδή έχουμε σήμερα 4 του Μάη και στον Κεντρικό και βόρειο Έβρο οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ακόμη θέρμανση, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 7-8 μήνες πετρέλαιο, ξύλα ή ηλεκτρικό. Αυτό, καταλαβαίνει ο καθένας, πόσο επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης , η ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά, έχει το ίδιο όνομα . Η κυβέρνηση καθημερινά δείχνει πόσο πιστή είναι στη στήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, για μια ακόμη φορά θα κάνουν βίαιη αναδιανομή πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους .

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει προτάσεις από τον Σεπτέμβρη του 2021 για την αντιμετώπιση της κρίσης που ήδη είχε ξεκινήσει, αλλά στην κυβέρνηση κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Ο κ Μητσοτάκης αφού στην αρχή δεν δεχόταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη από τις εταιρείες ενέργειας κι ενώ η ΕΕ τα είχε ονομάσει ουρανοκατέβατα, υποσχέθηκε φορολόγηση τους κατά 90%, ουσιαστικά τους προειδοποίησε να τα προστατέψουν διά μέσω των συναλλαγών με άλλες εταιρίες που έχουν.

Τώρα άρχισαν να ψελλίζουν για πλαφόν στην τιμή της μεγαβατώρας που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τώρα ανακοίνωσαν αύξηση στον κατώτατο μισθό τον οποίο έχει ήδη καταπιεί ο πληθωρισμός. Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, μπορεί να κάνω και λάθος, ίσως να είναι το σχέδιο του να μεταφέρει πλούτο από τους αδύναμους στους ισχυρούς

Λάμπρος Παπαδής : Στις 15 Μαΐου είναι μια κομβική ημερομηνία για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. καθώς πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας και κεντρικής επιτροπής από την βάση, σύμφωνα με την εισήγηση στο συνέδριο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Μιλήστε μας λίγο για τις εκλογές που έρχονται…

Σπύρος Δέδογλου : Στις 15 του Μάη θα ψηφίσει η βάση την συλλογική ηγεσία του κόμματος, πρόεδρο και κεντρική επιτροπή. Είναι μια μεγάλη καινοτομία η εκλογή της Κ.Ε από τα μέλη και ακόμη μεγαλύτερη η αναλογική αντιπροσώπευση αφού οι εκλογές θα γίνουν ανά περιφέρεια, έτσι επιτυγχάνεται η σύγκλιση κέντρου και περιφέρειας . Στη νέα Κ.Ε η Αττική θα εκπροσωπείται από το 50 % και το άλλο 50% από την περιφέρεια όπως και τα δύο φύλλα θα εκπροσωπούνται από 50%.

Μετά το 3ο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα νέο κόμμα, αυτό θα φανεί καλύτερα στις εκλογές της 15 του Μάη και έπειτα. Στον Έβρο θα υπάρχουν 8 Εκλογικά κέντρα και 16 εκλογικά τμήματα όπου εκτός από τα υπάρχοντα μέλη που θα ψηφίσουν πρόεδρο και Κ.Ε , μπορούν όσοι θέλουν να εγγραφούν εκείνη τη στιγμή και να ψηφίσουν τον πρόεδρο σε διαφορετικές κάλπες που θα υπάρχουν.

Λάμπρος Παπαδής : Αφού λοιπόν σας ευχηθούμε καλή επιτυχία για την υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή, θα ήθελα λίγο να μας σκιαγραφήσετε τις “πολιτικές τάσεις” του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο όπως διαμορφώνονται αλλά και γενικότερα μέσα στο κόμμα.

Σπύρος Δέδογλου : Οι τάσεις στο κόμμα είναι θεσμοθετημένες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εσωκομματικού διαλόγου. Σε πανελλαδικό επίπεδο η “Κίνηση Μελών” στην οποία είναι ο Νίκος Παππάς , Ο Χρήστος Σπίρτζης , Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη κ.α θεωρείται η μεγαλύτερη και η πιο σταθερα υποστηρικτική προς τον πρόεδρο, υπάρχει η “Ομπρέλα” η οποία είναι και πιο γνωστή στην κοινωνία λόγω αρκετών διαφοροποιήσεων με Τσακαλώτο , Σκουρλέτη, Βούτση , Βίτσα κ.α. Μικρότερη, θεωρητικά, είναι η σχετικά νέα ”ΡΕΝΕ” με Φάμελλο, Κοτσακά, Σκορίνης Ρήγα, κ.α. Επίσης υπάρχει και μια κίνηση υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στον Έβρο, δεν υπάρχει εμφανής τουλάχιστον παρουσία της “Ομπρέλας” και της τάσης Τζανακόπουλου, άρα οι δύο τάσεις που έχουν παρουσία είναι της “Κίνησης Μελών” στην οποία συμμετέχω κι εγώ και η ”ΡΕΝΕ” που συμμετέχει η βουλευτής Νατάσα Γκαρά. Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που θα ψηφίσουν, θα βάλουν και τα δικά τους κριτήρια, θα αξιολογήσουν όλους τους υποψηφίους και θα κάνουν τις επιλογές τους.

Λάμπρος Παπαδής : Βλέπετε Εθνικές κάλπες μέσα στο 2022;

Σπύρος Δέδογλου : Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις ανάλγητες πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ οι οποίες εντείνουν την φτώχεια και τις ανισότητες. Όσο περισσότερο μένουν γαντζωμένοι στη εξουσία, τόσο θα μικραίνουν τα ποσοστά τους. Εκτιμώ ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το Φθινόπωρο.

Λάμπρος Παπαδής : Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη και θα ήθελα να κλείσουμε με έναν επίλογο δικό σας… Κάτι που ίσως θα θέλατε να πείτε στο τέλος;

Σπύρος Δέδογλου : Εγώ ευχαριστώ…Θέλω να καλέσω όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Έβρου να συμμετέχουν στη γιορτή δημοκρατίας της 15ης του Μάη, να έρθουν να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για να πετύχει την μεγάλη πολιτική αλλαγή, που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και η Χώρα.

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ με την Κοινωνία στην πρώτη γραμμή γίνεται πράξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">