Recents in Beach

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι...

 


Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κήρυξε επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θέτοντας το δίλημμα της κάλπης: πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος;

Ο... Κ. Μητσοτάκης βλέποντας το βάρος των εξελίξεων σε όλα τα πεδία, ιδίως όμως στην οικονομία, απεργάζεται την απόδρασή του, σημειώνουν κομματικά στελέχη, ερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο την πρόκληση κλίματος τοξικότητας σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να προκληθούν με ευθύνη της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ότι προετοιμάζεται το έδαφος για το αφήγημα με το οποίο θα αιτιολογήσει την κυβίστηση από το «θα εξαντλήσουμε την τετραετία» στην προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο. Και δεν θα είναι άλλο από το... φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια, οι βουλευτές τρέχουν στις περιφέρειές τους και, παίζοντας τον ρόλο του λαγού, δίνουν στη δημοσιότητα ημερομηνίες εκλογών. Με λίγα λόγια, κομματικοί αξιωματούχοι της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακρίβειας και έντασης στα ελληνοτουρκικά, η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τις εκλογές σε επικοινωνιακό παιχνίδι είναι αυτό που δημιουργεί συνθήκες αστάθειας. Τα παραδείγματα των υπουργείων που βρίσκονται σε παράλυση και της συζήτησης που μονοπωλείται από τα σενάρια εκλογών το επιβεβαιώνουν.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα και με σταθερότητα στις εκλογές:

* Να ανακοινώσει την ημερομηνία.


* Να ορίσει υπουργό Εσωτερικών κοινής αποδοχής.

* Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν πλήρη και διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο.

* Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Θέλουν εκλογές με σιωπητήριο και τοξικότητα

Αυτές οι προτάσεις απαντούν στο σχέδιο Μητσοτάκη να πάει σε μια προεκλογική περίοδο πυκνή, μέσα στο καλοκαίρι, και με σιωπητήριο στην αντιπολίτευση. Τα στοιχεία του ΕΣΡ που αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ φανερώνουν ότι η αντιπολίτευση, ιδίως στην περίοδο της πανδημίας, εξαφανίστηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια, με το ποσοστό προβολής της κυβέρνησης να ξεπερνά το 80% και του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει οριακά το 10%. Εξαιτίας αυτού, άλλωστε, οι πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στο ΕΣΡ την ερχόμενη Τρίτη. Η μονοφωνία, η προπαγάνδα και η διαμόρφωση τοξικού κλίματος σε βάρος της αντιπολίτευσης , ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης αλλά και ο τρόπος που έχει εργαλειοποιήσει η Ν.Δ. κατά καιρούς το κράτος και τους θεσμούς κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν περιβάλλον ισοτιμίας στην προβολή των θέσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης επί ίσοις όροις. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη δεδομένη απροθυμία Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε ζωντανό ντιμπέιτ με τον Αλ. Τσίπρα, διαμορφώνεται κατάσταση ανισοτιμίας στην ενημέρωση και, άρα, στον προεκλογικό αγώνα. Παράλληλα, περισσότερο από ποτέ σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται ενημέρωση, διαφάνεια γύρω από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η στρατηγική του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου θα φουντώσει, με fake news, προσωπικές επιθέσεις και λάσπη.

Εξωστρέφεια, ενότητα και χιλιάδες νέα μέλη στην πρώτη γραμμή

Στον δρόμο προς τις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν ενεργοποιηθεί ο κωδικός «εξωστρέφεια» και ο κωδικός «σφυροκόπημα στην κυβέρνηση». «Για να κερδίσουμε τον Σεπτέμβριο, πρέπει να δουλέψουμε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» είναι το μήνυμα που στέλνει σε βουλευτές και στελέχη ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η φετινή καλοκαιρινή ανάπαυλα θα είναι μικρή. Την ίδια στιγμή, μετά και τις εσωκομματικές εκλογές, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει και η ομοψυχία στον στόχο της εκλογικής νίκης για την απαλλαγή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σφυρηλατηθεί σε στέρεη βάση, κάτι που φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Στη συνθήκη αυτή έρχεται να προστεθεί και ο μεγάλο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων νέων μελών που ενεργοποιούνται. Στις εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα η συμμετοχή είναι μεγάλη και το κλίμα νικηφόρο. Με τα 170.000 μέλη, το σύνθημα που δίνεται είναι: παρέμβαση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, σε δρόμους, σε πλατείες, για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής.


Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">