Recents in Beach

Ωμός νεοφιλελευθερισμός και παράδοση της αγοράς καυσίμων στα κυκλώματα.

 


Την πιο ωμή εικόνα της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης περί «αυτορύθμισης» της αγοράς και της κοινωνίας παρουσίασε και μάλιστα με παρρησία ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε συζήτηση... στο ΣΚΑΪ για την ακρίβεια στα καύσιμα, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Η κα Ζάγκα πρότεινε η κυβέρνηση να επεκτείνει και στην βενζίνη την επιδότηση στην αντλία, με βάση την ήδη δοκιμασμένη πρακτική για το πετρέλαιο κίνησης. «Η μέση τιμή στην Αττική είναι τα 2,35 ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης και 1,9 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης ... η πρόταση η δική μας είναι το δοκιμασμένο: αυτό που έκανε η κυβέρνηση, να μειώσει 15 λεπτά το πετρέλαιο στην αντλία παίρνοντάς το ο πρατηριούχος με το τιμολόγιο από τα διυλιστήρια. Το fuel pass δεν έπιασε πολύ ... Να το κάνει για την βενζίνη, πιλοτικά, για ένα μήνα, να δει πώς θα πάει. Είναι καλοκαίρι, περίοδος τουρισμού, θα κινηθεί ο κόσμος. Δεν μπορεί με 2,5-3 ευρώ στα νησιά να κινηθεί. Όλοι χάνουμε, τα μαγαζιά, ο καταναλωτής, το κράτος. Η πρότασή μας είναι επιδότηση κατευθείαν στην αντλία. Ό,τι έκανε με το πετρέλαιο». 

Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου αρχικά ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι αφού οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, δεν έχει νόημα να υπάρχουν κινήσεις συγκράτησης τιμών από την Πολιτεία. «Στο πετρέλαιο το έκαναν γιατί πάει στην οικονομία, στις μεταφορές», όπως είπε, πρακτικά εξαιρώντας το κόστος μετακίνησης των πολιτών από τα «ενδιαφέροντα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και όταν δημοσιογράφος σημείωσε την απουσία αυστηρών μέτρων ελέγχου της αγοράς και πάταξης της αισχροκέρδειας, ο κ. Παπαδημητρίου ήταν σαφής: «δεν είμαι υπέρ της πολύ σκληρής στάσης, οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες, ξέρουν το συμφέρον τους. Θυμάμαι τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, το 2016 και 2017 όταν αυξήθηκε ο ΕΦΚ να λένε "πού θα πάει η βενζίνη"».

Η κα Ζάγκα δεν άφησε τα παραπάνω ασχολίαστα. «Χθες άκουσα να λένε σε πρατήριο για πώληση στα 2,19 ευρώ ανά λίτρο. Είναι δυνατόν; Είναι πάνω από 2,23-2,25 ευρώ ... αυτό δεν "βαράει κόκκινο"» στους ελεγκτικούς μηχανισμούς; αναρωτήθηκε.

Απτόητος ο κ. Παπαδημητρίου επέμεινε να επιρρίπτει συνολικά στον κλάδο τις ευθύνες, επειδή δεν δέχθηκε να απορρυθμιστεί μόνος του. «Μακάρι να είχαν δεχθεί οι βενζινοπώλες όταν έγινε η συζήτηση, το 2013-2014, να επιτραπεί σε ορισμένες "επιφάνειες", σε μεγάλα σούπερ μάρκετ έξω από τις πόλεις, να πουλούν βενζίνη ... οι φόροι είναι 20 λεπτά χαμηλότεροι σε ορισμένα κράτη, αλλά η φτηνή βενζίνη σε αυτά τα κράτη έρχεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος, πας μόνος σου και βάζεις βενζίνη, πληρώνεις με πιστωτική. Πουλούν τεράστιες ποσότητες, οπότε έχουν και τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερη τιμή».

Η κα Ζάγκα που γέλαγε εμφανώς ακούγοντας τον βουλευτή της ΝΔ, απάντησε άμεσα: «Με προκαλείτε. Να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να πουλούν βενζίνη, ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, τη στιγμή που δεν κάνετε το αυτονόητο, να κλείσετε το παρεμπόριο που υπάρχει κάτω από το τραπέζι».

Εκεί ήταν που ο κ. Παπαδημητρίου... αποκαλύφθηκε για το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος. «Είναι δικιά σας δουλειά», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ και η κα Ζάγκα απάντησε: «είναι της κυβέρνησης, με τα ελεγκτικά όργανα».

Καθώς ωστόσο δεν επρόκειτο για συζήτηση περί πανεπιστημιακής αστυνομίας και ξυλοδαρμού φοιτητών, ο κ. Παπαδημητρίου... το έχασε τελείως και άρχισε να περιγράφει το πώς η κυβέρνηση δεν κάνει ελέγχους επειδή... υπάρχει παρεμπόριο και μαφία στα καύσιμα! «Δεν θα πάνε οι δημόσιοι υπάλληλοι ... λένε στον κλάδο σας για πυροβολισμούς που δέχθηκαν πρατηριούχοι γιατί λένε αυτά που λέτε τώρα. Θέλετε να στείλουμε δημοσίους υπαλλήλους, ελεγκτές, να τα βάλουνε με εκτελεστές. Γιατί; Να τους βρείτε και να μας τους πείτε!».

Διατηρώντας την ψυχραιμία της η κα Ζάγκα υπενθύμισε στον βουλευτή της ΝΔ την σειρά των πραγμάτων: «Υπάρχει το Παρατηρητήριο Τιμών, μπαίνετε και βλέπετε ... από τα μνημόνια που άρχισε να μπαίνει ο ΕΦΚ και να γίνεται όλο και πιο "χοντρούλης" και το ΦΠΑ από 19% πήγε 24%, κατέληξε η βενζίνη να είναι πανάκριβη. Είμαστε η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ευρώπης ... Υπάρχουν πολλοί που πουλάνε δήθεν φτηνά, ενώ "παίζουν κάτω από το τραπέζι" με "πειραγμένες" αντλίες και νοθεύουν την βενζίνη και καταστρέφουν αυτοκίνητα».

Και παρότι η συζήτηση διακόπηκε από τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια άλλαξε και θέμα, η εκπρόσωπος των βενζινοπωλών δεν το άφησε έτσι, αλλά επανήλθε:  «Να ψηφίσετε κατά της νομοθεσίας που υπάρχει και επιτρέπει σε κάποιους να πουλάνε κάτω από την τιμή κόστους, κάτω από την τιμή του διυλιστηρίου»...

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">