Recents in Beach

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραίτηση στελεχών ΕΡΤ που διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ


Ερώτηση

Προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Οικονόμου

Θέμα: «Θα παραμείνουν στη θέση τους τα στελέχη της ΕΡΤ που διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ για παραπλάνηση κοινού;»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος της ΕΡΤ Κ. Ζούλας φέρεται να διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας περί διαστρέβλωσης, απόκρυψης και αλλοίωσης ή πλαστογράφησης πραγματικών περιστατικών.

Η ποινή της διαγραφής που επιβλήθηκε στον κ. Ζούλα, αλλά και σε ολόκληρη την ιεραρχία του τομέα Ενημέρωσης της ΕΡΤ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αφορά στην περιβόητη υπόθεση με τον ανύπαρκτο ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα. Όπως είχε αποκαλυφθεί τότε, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έδινε ρεπορτάζ από την Αθήνα ενώ ψευδώς αναφέρονταν πως βρίσκεται στη Μόσχα και μάλιστα εις γνώση και με ευθύνη της Διοίκησης.  

Με την 517/11-03-2022 επίκαιρη ερώτηση τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε εγκαίρως επισημάνει πως πρόκειται για φιάσκο άνευ προηγουμένου το οποίο οδήγησε σε «ρεζίλεμα της ΕΡΤ και της δημοσιογραφίας εν γένει» και συντελέστηκε με ευθύνη των διαγραφέντων στελεχών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Στην επίκαιρη ερώτηση αναφερόταν, μάλιστα, πως «αν επαληθευτούν (σ.σ. οι καταγγελίες), οι παραιτήσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ και του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, είναι το ελάχιστο που απαιτείται ως επανόρθωση» προς τους εξαπατηθέντες πολίτες.

Οι καταγγελίες πλέον επαληθεύτηκαν με εκκωφαντικό τρόπο μέσω των πολύμηνων διαγραφών όλων των εμπλεκομένων στην εξαπάτηση του κοινού. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπου εν ενεργεία δημοσιογράφος ο οποίος κατέχει τη τιμητική και θεσμική θέση του Προέδρου της ΕΡΤ, διαγράφεται από το πειθαρχικό όργανο που ελέγχει πειθαρχικά την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος ο στελεχιακός κορμός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης διαγράφεται με την κατηγορία της παραπλάνησης και εξαπάτησης των πολιτών.

Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΡΤ όσο και τα στελέχη τα οποία ελέγχθηκαν πειθαρχικά παραβίασαν - συν τοις άλλοις -  και τις διατάξεις του άρθ. 2 του ν.4324/2015  όπου περιγράφονται ο σκοπός και η αποστολή της ΕΡΤ. Οι πράξεις τους αποτελούν θλιβερό ακολούθημα των πρακτικών της Κυβέρνησης η οποία έχει μετατρέψει τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα σε κομματικό «μαγαζί» και είναι υπόλογοι για το σοβαρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία και εγκυρότητα της ΕΡΤ.

Επειδή ο κ. Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό απαντώντας στην ως άνω επίκαιρη ερώτηση, είχε σπεύσει με ψευδείς αναφορές να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον κ. Ζούλα και τα υπόλοιπα στελέχη της Διοίκησης,

Επειδή ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια μέσω μιας ειλικρινούς τοποθέτησης από τον αρμόδιο Υφυπουργό,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Μπορούν στελέχη που κατηγορούνται για παραπληροφόρηση να στελεχώνουν τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό τομέα και να έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών;

2. Μπορούν να εκπροσωπούν την ΕΡΤ και την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς έχοντας απαξιωθεί δημοσιογραφικά ύστερα από την ποινή διαγραφής για εξαπάτηση των πολιτών;

3. Θα διατηρήσει τα στελέχη αυτά στις θέσεις τους, ύστερα από τις πρωτοφανείς ποινές που τους επιβλήθηκαν;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Κάτσης Μάριος


Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">