Recents in Beach

Αναγνώριση καθεστώτος ιδιοκτησίας σε αγροτικές εκτάσεις που είναι στην κατοχή των παραγωγών της μειονότητας στον ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου

 


Με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς τις νόμιμες ενισχύσεις που λαμβάνουν εδώ και δεκαετίες , άλλα και να τους ζητηθεί να επιστραφούν επιδοτήσεις ακόμα και να πληρώσουν ποινές, κινδυνεύουν οι  παραγωγοί της μειονότητας στον ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου μετά από τους τελευταίους διοικητικούς ελέγχους του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων(ΟΠΕΚΕΠΕ), σύμφωνα με τους οποίους δεν τους αναγνωρίζεται πλέον καθεστώς ιδιοκτησίας σε αγροτικές εκτάσεις που είναι στην κατοχή τους και καλλιεργούνται νόμιμα πάνω από έναν αιώνα.

Συγκεκριμένα, αφορά περίπου 400 μικροκαλλιεργητές και συνολικά 6.000 στρέμματα της περιοχής του Δήμου Σουφλίου και  ειδικότερα των κατοίκων των οικισμών Μεγάλου και Μικρού Δερείου, Ρούσας κ.τ.λ. Πρόκειται για αγροτεμάχια που κληρονομήθηκαν στους σημερινούς κατόχους από τους παππούδες τους και καλλιεργούνται συστηματικά μέχρι και σήμερα.

Μερικοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ακόμα τους παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι περισσότεροι έχουν παραδώσει αυτούς τους τίτλους προ δεκαετιών στο κράτος για να αντικατασταθούν, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.


Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά και μόνο όσον αφορά τις δηλώσεις καλλιέργειας, από τον Καποδιστριακό τότε Δήμο Ορφέα. Συγκεκριμένα από τα έτη 2006-2007 για τους περίπου 400 μικροκαλλιεργητές, δίνετε κατάλληλη βεβαίωση ετήσιας ισχύς από τον Δήμο, την οποία χρησιμοποιούν οι κάτοχοι των αγροτεμαχίων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Εκτάσεων(ΟΣΔΕ), λαμβάνοντας τις νόμιμες ενισχύσεις(ενιαία ενίσχυση, συνδεδεμένες ενισχύσεις, βιολογική καλλιέργεια κτλ).


Μετά όμως τους τελευταίους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτουν τα ευρήματα ''Αδυναμία απόδειξης κατοχής αγροτεμαχίου'' και  ''Αγροτεμάχιο που δεν βρίσκεται στην διάθεση του παραγωγού την 31/5 από Διοικητικό έλεγχο''.

Δηλαδή δεν αναγνωρίζετε η παραπάνω βεβαίωση που εκδίδετε πλέον από τον Δήμο Σουφλίου καθώς οι εν λόγω εκτάσεις δεν είναι Δημοτικές. Ανάλογη βεβαίωση δεν μπορεί να εκδοθεί από το Τμήμα Εποικισμού και Αναδασμού της Περιφέρειας καθώς δεν ανήκουν οι εκτάσεις αυτές στο υπουργείο. Και πως να γίνει αυτό άλλωστε, αφού τα αγροτεμάχια αυτά είναι ιδιοκτησία των κατοίκων της μειονότητας.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αν ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για μικροκαλλιεργητές που επιβιώνουν σε μεγάλο βαθμό από τις ενισχύσεις που λαμβάνουν, πόσο  μάλλον αν τους ζητηθεί να επιστρέψουν χρήματα ή τους επιβληθούν ποινές.


*Απαιτούμε να λυθεί άμεσα το παραπάνω πρόβλημα, έστω και με υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης των συναδέλφων.

*Απαιτούμε να γίνουν άμεσα δεκτές οι βεβαιώσεις που εκδίδονται από τον Δήμο Σουφλίου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να ζητηθούν πίσω χρήματα ή να επιβληθούν ποινές.

*Απαιτούμε να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων δίνοντας τους νόμιμους τίτλους στους κατόχους τους.


Καλούμε τους κάτοικους της μειονότητας να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και ακόμα πιο μαζικά μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, να σηκώσουμε κεφάλι και να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και τις ανάγκες μας, κόντρα στα εμπόδια των κυβερνήσεων και των κρατικών μηχανισμών, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ που μας ξεκληρίζει.



Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η  Ενότητα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">