Recents in Beach

Ο Μητσοτάκης επιχειρεί συσπείρωση της ΝΔ μέσω Τουρκίας.

 


Το διακύβευμα της σταθερής κυβέρνησης για οικονομικούς, αλλά κυρίως πλέον για εθνικούς λόγους, θέτει ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους δεξιούς ιδίως ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας μέσω Τουρκίας.

Το σύνθημα... “αυτοδύναμη ΝΔ για ισχυρή Ελλάδα” για τις επόμενες εκλογές είχε λανσάρει ήδη ο κ.Μητσοτάκης από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Και πλέον με αφορμή την ολοένα εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, συνδέει την κυβερνητική σταθερότητα με τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ εμφάνισε εαυτόν ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και είχε μιλήσει για εθνική συσπείρωση απέναντι στην Τουρκία. Αλλά και την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε σίγουρος ότι από τις επόμενες κάλπες θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, η οποία όπως τόνισε αποτελεί προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών.

Βεβαίως η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και στην κυβέρνηση όντως φοβούνται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. Αλλά ταυτόχρονα η ένταση στα ελληνοτουρκικά αποτελεί μία ευκαιρία η ΝΔ να απευθυνθεί στην απογοητευμένη παραδοσιακή κεντροδεξιά, καταπολεμώντας τον κίνδυνο χαλαρής ψήφου λόγω ακρίβειας.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός βάζει και ολίγον από κεντρώα “γεύση” στο μείγμα, αφενός ανοίγοντας τη συζήτηση για ένταξη των νόμιμων μεταναστών (αν και στην πραγματικότητα τα κίνητρα της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με την ανάγκη εργοδοτών στον κατασκευαστικό, αγροτικό και τουριστικό κλάδο να βρουν προσωπικό) και αφετέρου ορίζοντας τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ως εκπρόσωπο της χώρας σε “επιτροπή σοφών” του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κι αν όλα αυτά έχουν προεκλογικό άρωμα, ο κ.Μητσοτάκης διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αλλά η εκλογολογία και στο γαλάζιο στρατόπεδο καλά κρατεί. Εξάλλου η χώρα μπαίνει σε κάθε περίπτωση σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, αφού και από την κυβέρνηση πλέον επικαλούνται πως ούτως ή άλλως απομένει ένας χρόνος μέχρι τη λήξη της τετραετίας και αυτή η ΔΕΘ μάλιστα όπως σημείωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές, που θα γίνουν κατά την κλασική έκφραση “στην ώρα τους”.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">