Recents in Beach

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια Ο Μητσοτάκης μαδάει την (εκλογική) μαργαρίτα…

 


Γιώργος Καρελιάς.

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών δεν εκπέμπουν καμιά αξιοπιστία. Διότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει πότε θα τις προκηρύξει, θα εξαρτηθεί από δυο-τρεις απρόβλεπτους παράγοντες.

Υπενθυμίζουμε ότι την πρόωρη εκλογολογία τροφοδότησε ο ίδιος πριν από ένα... μήνα, όταν έλεγε το κοινότοπο «στο τέλος της τετραετίας», αλλά πρόσθετε «δεν πρέπει να εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα». Ακόμα και ο φιλικός του Τύπος το ερμήνευσε ως «παράθυρο» για εκλογές το φθινόπωρο. Τις δύο τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο τροπάρι της εξάντλησης της τετραετίας για χάρη της «σταθερότητας».
Ο πρωθυπουργός φάσκει και αντιφάσκει. Γιατί, άραγε, οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν «αστάθεια», εφόσον ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει και θα σχηματίσει ξανά κυβέρνηση; Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κ . Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στη δική του διβουλία και αναποφασιστικότητα. Εφόσον η σημερινή δημοσκοπική εικόνα ευνοεί τη ΝΔ, οι πρόωρες εκλογές τον συμφέρουν. Όμως, δεν γνωρίζει ποια κατάσταση θα επικρατεί περί τα τέλη Αυγούστου. Δηλαδή, δεν γνωρίζει αν θα καίγεται η μισή χώρα( ο ίδιος είπε χτες στον Σκάι ότι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές) ούτε τι θα κάνει ο Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε σήμερα να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε. Αν στο τέλος του καλοκαιριού οι συνθήκες είναι ομαλές, τίποτα δεν τον εμποδίζει να επικαλεστεί πάλι την «τοξικότητα» στην πολιτική ζωή και να προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο.

Συνήθως οι πρωθυπουργοί εξαντλούν την τετραετία όταν φοβούνται ότι θα ηττηθούν και θα χάσουν την εξουσία. Στα 48 χρόνια της Μεταπολίτευσης ελάχιστες φορές εξαντλήθηκε η τετραετία.

Οι πρωθυπουργοί που (προ)έβλεπαν ότι θα κερδίσουν νέα θητεία έκαναν πρόωρες εκλογές: Κωνσταντίνος Καραμανλής 1977, Ανδρέας Παπανδρέου 1985, Κώστας Σημίτης 1996 και 2000, Κώστας Καραμανλής 2007. Αντίθετα, όσες φορές εξαντλήθηκε η τετραετία τα κυβερνώντα κόμματα ηττήθηκαν: ΠΑΣΟΚ 2004, ΣΥΡΙΖΑ 2019.

Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει τις εκλογές στο 2023, θα κάνει ένα δωράκι στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τους λεονταρισμούς τους, γνωρίζουν ότι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο δεν τους συμφέρουν. Η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να θέλει τις εκλογές όσο πιο αργά γίνεται. Για δύο πολύ απλούς λόγους. Πρώτον, για να προετοιμαστεί καλύτερα η ίδια και, δεύτερον, για να μεγαλώσει η φθορά της κυβέρνησης και να απειληθεί το προβάδισμα της ΝΔ.
Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τα γνωρίζουν όλα αυτά. Γι’ αυτό και οι διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας έχουν περιορισμένη αξία. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Aν αποφασίσουν οριστικά να εξαντλήσουν την τετραετία, πρέπει να κάνουν και κάτι άλλο: να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, ώστε στις δεύτερες εκλογές να δίνεται μεγαλύτερο μπόνους και να είναι πιο εύκολη η αυτοδυναμία. Όμως, αν το κάνουν αυτό, κόντρα στην(άλλη) «διαβεβαίωση» του πρωθυπουργού ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι «αντιθεσμική» πράξη, θα δείξουν ανασφάλεια και φόβο.
Αν ο κ. Μητσοτάκης και οι δικοί του κάνουν τους σχεδιασμούς τους με τη βεβαιότητα ότι, σε κάθε περίπτωση, έχουν τη νίκη στο τσεπάκι τους, ας έχουν υπόψη τους αυτή τη ρήση του παλιού Αυστριακού πολιτικού Μέτερνιχ: « Κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας μπορεί να αποτύχει, αν οι συνθήκες γίνουν ακραίες»…

news247.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">