Recents in Beach

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ALZHEIMER - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως μήνας αφιερωμένος στη Νόσο Alzheimer. Κατά την  διάρκεια του Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες διοργανώνονται δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση  γύρω από τα θέματα της άνοιας, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος που τη συνοδεύει. Κάθε χρόνο  οι οργανισμοί και οι φορείς που ασχολούνται με τη θεραπεία και την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών  που ζουν με την άνοια ενώνουν τις φωνές τους για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να  είναι μόνος απέναντι στις δυσκολίες της νόσου.  

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι «Γνωρίζω την άνοια, γνωρίζω τη νόσο Alzheimer». Εστιάζει στην υποστήριξη ασθενών και φροντιστών μετά τη διάγνωση της άνοιας.  

Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για τις παθήσεις που επηρεάζουν λειτουργίες του  εγκεφάλου όπως την μνήμη, την σύνθετη σκέψη, την κρίση, την ικανότητα υπολογισμών και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάζεται η συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή από τις εκφυλιστικές άνοιες και μαζί με την αγγειακή άνοια, που οφείλεται σε πολλαπλές  μικρότερες ή μεγαλύτερες αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου, θεωρούνται οι πιο συχνές αιτίες άνοιας και  είναι υπεύθυνες για το 90% των περιπτώσεων. Από τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι η απώλεια  μνήμης, η δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών  δραστηριοτήτων και οι πιθανές αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά. Κάθε 3 δευτερόλεπτα θεωρείται  ότι διαγιγνώσκεται ένα ακόμη άτομο στον κόσμο με άνοια.  Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια υπολογίζεται στα 55 εκατομμύρια, ένας αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Οι αρχές υγείας, σε όλες τις χώρες, καλούνται να δράσουν άμεσα για να  μειώσουν τον αντίκτυπο της άνοιας μέσω της ευαισθητοποίησης αλλά ταυτόχρονα να αναπτύξουν δομές  υποστήριξης. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για την άνοια, σύμφωνα  με το παγκόσμιο σχέδιο της ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό  

Κοινωνικό Ταμείο 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

“ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ”  

Κ.Η.ΥΠ.ΑΝ. – Π.Γ.Ν.Α. 

Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014 - 2020» 

Άξονας Προτεραιότητας 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή ΕΚΤ 

Φορέας Υλοποίησης: Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Έδρα: Αλεξανδρούπολη 

Επιστημονική Επίβλεψη: Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική Δ.Π.Θ. – Ε.Ι. Άνοιας 

Στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η εξωνοσοκομειακή δομή «Κέντρο Ημέρας  Υποστήριξης Πασχόντων από Άνοια» με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  Αλεξανδρούπολης και την επιστημονική επίβλεψη της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του  Τμήματος Ιατρικής. Η λειτουργία του έχει ενταχθεί στο Ε.Π. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – 

Θράκης. Στο κέντρο παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και εφαρμόζονται πρωτοπόρα ατομικά και  ομαδικά προγράμματα ενίσχυσης της λειτουργικότητας. Ήδη τους πρώτους μήνες λειτουργίας του το  προσωπικό του κέντρου έχει υποδεχθεί εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών και φροντιστών από την πόλη  της Αλεξανδρούπολης, τον Νομό Έβρου αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια.  

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer 2022 ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δομές και τους  οργανισμούς στη Ελλάδα. Εκτός από εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν επαγγελματίες υγείας και  κοινωνικές δομές, προγραμματίζονται οι παρακάτω δραστηριότητες που θα είναι ΑΝΟΙΚΤΕΣ για  συμμετοχή του κοινού: 

21 Σεπτεμβρίου, 10:00-13:00: ο χώρος του ΚΗ.Υ.Π.ΑΝ επί της οδού Καρτάλη 11 (πλησίον του  1ου ΤΟΜΥ και του Πολυκοινωνικού) θα είναι ανοικτός στο κοινό με σκοπό την ενημέρωση και την διεξαγωγή τεστ μνήμης 

21 Σεπτεμβρίου, 20:00: σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης στον  θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» προβολή της βραβευμένης ταινίας «Κομμώσεις Ρόμυ» με  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με το κοινό 

24 Σεπτεμβρίου, 10:00-11:30: συνδιοργάνωση με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου  Αλεξανδρούπολης βιωματικού εργαστηρίου για τα παιδιά με θέμα «Μαθαίνοντας για το  Alzheimer» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. 

26 Σεπτεμβρίου, 18:30-20:00: συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σουφλίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Γνωρίζοντας την άνοια» στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2551033071, 2551037608 email επικοινωνίας: kipian@pgna.gr Σας περιμένουμε! 

Ο Διοικητής του ΠΓΝΑ Ευάγγελος Ρούφος 

Ο Υπευθ Επιστ. Επίβλεψης Καθηγητής Κων Βαδικόλιας 

Η Ομάδα Εργασίας και το προσωπικό του ΚΗΥΠΑΝ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">