Recents in Beach

Ανδρέας Πάτσης: Ο ακραιφνής δεξιός με αδυναμία στα "κόκκινα δάνεια" - Από τις "γαλάζιες" κουμπαριές στη διαγραφή

 


Η πορεία του (πλέον) πρώην "γαλάζιου" βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Από τη διαδρομή του στο ποδόσφαιρο και στη δικηγορία μέχρι το στίβο της πολιτικής και τις φωτογραφίες με ισχυρά κυβερνητικά στελέχη. Τι ρόλο είχε ο γιος του στη Νέα Δημοκρατία.

Αν υπάρχει ένας χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδοθεί στον Ανδρέα Πάτση είναι αυτός της "πολυσχιδούς προσωπικότητας".

Δεν περιορίστηκε στη Νομική, δεν περιορίστηκε σε ακαδημαϊκή καριέρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και φυσικά ότι στην εναΗθελε να πολιτευτεί, το επιχείρησε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 τα κατάφερε αφού εκλέχθηκε Βουλευτής Γρεβενών.

Οπως, μάλιστα, ενημερώνει ο ίδιος, μέσω του βιογραφικού του στο επίσημο site του, "ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος εδώ, στις ρίζες μου. Για να μπορέσω να προσφέρω τις γνώσεις μου, τη δημιουργικότητά μου, τις γνωριμίες μου και τις ιδέες μου, στους ανθρώπους που μας ενώνει ένα κοινό. Η βαθιά αγάπη για την πατρίδα μας".

Στα συχνά, είναι αλήθεια, ποστάρισματά του στο facebook, το τοπικό στοιχείο κυριαρχεί. Ακόμα και στο post που έκανε λίγο μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία είχε να κάνει με τους Γρεβενιώτες: "Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά" έγραψε χαρακτηριστικά.

Το φιάσκο με τη Νίκη Βόλου

Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Πάτσης έγινε ευρέως γνωστός στις μεγάλες μάζες από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Αναλαμβάνοντας την Νίκη Βόλου ως ιδιοκτήτης, την οδήγησε στα σαλόνια της Super League τη σεζόν 2014-2015 μετά από 48 ολόκληρα χρόνια απουσίας.

Η σεζόν όμως στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εξελίχθηκε σε μεγαλειώδες φιάσκο. Μόλις στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 η ΠΑΕ Νίκη Βόλου του Ανδρέα Πάτση δήλωσε αδυναμία, οικονομικής φύσης, να συνεχίσει στο πρωτάθλημα και διαλύθηκε.

Είχε προηγηθεί και ενασχόληση του Ελληνα δικηγόρου με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ελασσόνας η οποία διακόπηκε αιφνιδίως τους πρώτους μήνες του 2012. Συνέχισε πάντως να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και να εκφράζει κατά καιρούς απόψεις γι' αυτό και κυρίως για το επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα σε διοικητικό επίπεδο. Ηταν άλλωστε συχνή η παρουσία του σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο δικηγόρος και σύμβουλος Πάτσης

Η κύρια ασχολία όλα αυτά τα χρόνια για τον Ανδρέα Πάτση παρέμεινε η δικηγορία.

Ας δούμε τι λέει ο ίδιος στο site της εταιρίας του:

"Ο κ. Πάτσης ξεκίνησε την καριέρα του το 1989 ως καθηγητής Αστικού Δικαίου ενώ μετέπειτα διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος ξένων και ελληνικών πολυεθνικών όπως η Saint Communication στις Βρυξέλλες, η BARCLEY’S INTERNATIONAL-VISA στο Λονδίνο και στον ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Το 2016 και για δύο χρόνια ήταν Επίτιμος Διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, είχε τη διορατικότητα να βλέπει την αλλαγή που θα συνέβαινε στις νομικές υπηρεσίες. Έτσι το 1992 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη νομική εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και συνεργάτες.

Αυτό το όραμα σφραγίστηκε από την 30ετή αδιάκοπη διαδρομή και εξέλιξή του, που έφερε την επιτυχία και τη δημιουργία μιας leader της αγοράς στις νομικές υπηρεσίες, της JPA Lawfirm.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιχειρηματικά συνέδρια ως ομιλητής σε Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές, Αφρικανικές, Αραβικές και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λονδίνο η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κύπρος, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ντουμπάι, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, η Βοστώνη, το Long-Island, το Las Vegas, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Επιπλέον, έχει οριστεί ως ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας DLA PIPER για διεθνή και εγχώρια project.

Είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα".

Οπως ο ίδιος ο κ. Πάτσης αναφέρει, η εταιρία συνεργάζεται με την ‘Hemsinlioglu Law Firm’ της Κωνσταντινούπολης, υπό τον Οκάν Χεμσινλίογλου το οποίο "μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη σας στην επιχειρηματική και νομική αγορά της Τουρκίας".

Η δικηγορική εταιρία του Ανδρέα Πάτση έφτασε πρόσφατα μέχρι το Κόσοβο. Οπως ενημερωνόμαστε από την τοπική ειδησεογραφική σελίδα των Γρεβενών greveniotisa.gr "ένα ακόμα άνοιγμα της δικηγορικής εταιρίας στα Βαλκάνια έρχεται μετά από χρόνια επαφών-συνεργασιών και εργασιών στα Βαλκάνια αυτή τη φορά στο Κόσοβο.

Πριν από 2 εβδομάδες ο Διευθύνων Εταίρος Ανδρέας Πάτσης μαζί με την General Manager της δικηγορικής Βίκυ Παπαλουκά και την Business Development Κατερίνα Ξυνογάλου κατά την επίσκεψη τους στο Κόσοβο είχαν πολύ στενές επαφές με την Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων Ροζέτα Χαζντάρι και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπλερίμ Σαλάχου. Σε ένα πολύ θετικό κλίμα έβαλαν τις βάσεις και με την σφραγίδα αφού ενημερώθηκαν -από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του Κοσόβου, για μια συνεργασία ακόμα στενότερη για μεγάλα πρότζεκτ".

Ο γιος του Πάρης και ο ρόλος του στη Νέα Δημοκρατία

Η συμβουλευτική του ομάδα ακούει στο όνομα Nexus και έχει ως επικεφαλής της τον Πάρι Πάτση, γιο του Ανδρέα Πάτση.

"Η συνεργασία με την NEXUS παρέχει εξειδικευμένες λύσεις, καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας στους επιχειρηματικούς στόχους. Εμπνευστής και επικεφαλής της Nexus είναι ο Πάρις Πάτσης.

Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master's Degree στα Χρηματοοικονομικά, Ναυτιλιακά και Εμπόριο από το Cass Business School, City University of London.

Επιπλέον, είναι διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα διατριβής τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί το executive MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών" μαθαίνουμε από την επίσκεψη στο επίσημο site.

Ο κ. Πάρις Πάτσης όμως είναι παράλληλα και συντονιστής θεματικής ενότητας "Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων" στη Νέα Δημοκρατία όπως προέκυπτε μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης από το επίσημο site του κυβερνώντος κόμματος. Λέμε "προέκυπτε" γιατί η εν λόγω σελίδα κατέβηκε από την ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά τη διαγραφή του πατέρα του κ. Πάτση.


Ιδού και το προφίλ του Πάρη Πάτση στο Linkedin:


Από τη Νέα Δημοκρατία τονιζόταν το εξής: Ήταν μέλος της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων στην προηγούμενη διοίκηση. Δεν υπάρχει πλέον καν αυτή η θέση στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Eδώ απλά θυμίζουμε ότι η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έλαβε χώρα λόγω των καταγγελιών ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. για μόλις 4,3 εκ. ευρώ.


Το πολιτικό προφίλ του

Ο Ανδρέας Πάτσης, αν και δεν είχε υπουργοποιηθεί, ομνούσε για την ποιότητα και την ποσότητα του κυβερνητικού έργου. Είναι άλλωστε πολλές φορές που φωτογραφίζεται με κυβερνητικά στελέχη όπως πρόσφατα με το νέο στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού (και αντικαταστάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη) στο Μαξίμου, τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μπρατάκο.

Χαρακτηριστικά γράφει στο facebook στις 30 Σεπτεμβρίου: "Επισκέφτηκα τον νέο Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Μπρατάκο , για να τον συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων του και να του ευχηθώ καλή δύναμη στο απαιτητικό και δύσκολο έργο του . Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε το σπουδαίο Κυβερνητικό έργο που επιτελείται στα Γρεβενα μας και τους στόχους για τα επόμενα. Συζητήσαμε για τη νέα σελίδα στο χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας με τα Γρεβενα στα κέντρα των αποφάσεων καρφιτσωμένα στην πρώτη σελίδα με συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις αγροτικές και κτηνοτροφικές αναπτυξεις στις ήδη υπάρχουσες αλλά και το brand μας ως το ποιοτικότερο στα αγαθά που παράγουμε.

Παράλληλα μιλήσαμε για τα Γρεβενα ως πόλο έλξης 12 μηνου Τουρισμού λόγω όχι μόνο του φυσικού κάλλους αλλά και των πολλών ιστορικών πολιτισμικών θρησκευτικών και παραδοσιακών αξιοθέατων! Με εμβληματικό έργο την ιδιωτικοποίηση του Χιονοδρομικού Βασιλιτσας.Ο κ. Υφυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των Γρεβενών".

Μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Πάτσης φωτογραφήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος όμως είναι κουμπάρος του. Τον ευχαρίστησε μάλιστα δημοσίως για τον εξής λόγο: "Θερμά ευχαριστώ τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στελιο Πέτσα που με κάθε ευκαιρία ενδυναμώνει τις λειτουργίες και ενισχύει τους Δήμους της ΠΕ Γρεβενών Σήμερα για τον Δήμο Γρεβενών και για τον Δήμο Δεσκάτης κάλυψη για τις ανάγκες των σχολείων αλλά και έξτρα επιχορήγηση ύψους συνολικά 285χιλιαδων ευρω".

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο Στέλιος Πέτσας πάντρεψε στις αρχές του 2020 τον Ανδρέα Πάτση με τη δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά.

Ο Ανδρέας Πάτσης φέρεται επίσης να υιοθετεί την ατζέντα περί "λαθρομεταναστών" (άλλωστε χρησιμοποιεί τον όρο) και να θεωρεί ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών "πουλήθηκε η Μακεδόνια".

Ιδού τι γράφει στον Παύλο Πολάκη στις 23 Οκτωβρίου (πάλι μέσα από το facebook): Αγαπητέ Π.Πολάκη,

Καλημέρα από τα όμορφα Γρεβενά.

Είναι λυπηρό που ταυτίζεις τον πολιτικό σου βίο με το ψέμμα και την χυδαιότητα. Είναι όμως επιλογή σου.Αντί να παριστάνεις τον τιμητή και τον δήθεν αγωνιστή θα ήταν προτιμότερο να απολογηθείς για τα έργα και τις ημερες της κοινοβουλευτικής σου θητείας.

Γιατί με την ψήφο σου, Συγκυβέρνησες με την Ακροδεξιά, Γέμισες την χώρα μας με λαθρομετανάστες, Εκλεισες τις Τράπεζες, Επικύρωσες δυσβάσταχτα μνημόνια για τον λαό μας, Μείωσες μισθούς, Εκοψες συντάξεις, Νομιμοποίησες την αγορά κόκκινων δανείων από ξένα funds, Επιβαρυνες την οικονομία, Διέλυσες την μεσαία τάξη αφού την στραγγάλισες οικονομικά, Εξαπάτησες ακόμα και τους δικούς σου αφού βάφτισες το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, Διέλυσες τα ελληνικά Πανεπιστήμια, Πούλησες την Μακεδονία μας στις Πρέσπες .

Αντίθετα με μας Βουλευτές και Κυβέρνηση της ΝΔ που παράγουμε θετικό έργο και είμαστε δίπλα στον Ελληνα πολίτη. Σε κάθε Νομό σε κάθε Περιφέρεια.

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Δεν μας πτοείς, ούτε μας φοβίζεις.

Μπορείς ανέξοδα να γράφεις και να λες ότι θες. Στις προσεχείς εκλογές, μόλις ξυπνήσεις θα τα δεις και πάλι όλα ΜΠΛΕ.

Και πάλι Καλημέρα και Καλή Κυριακή!

Δύο ημέρες μετά ο Ανδρέας Πάτσης διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία λόγω και των καταγγελιών Πολάκη.

Νίκος Γιαννόπουλος στο .news247.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">