Recents in Beach

Μια πρόταση που γίνεται πράξη!

Η ανάρτηση στης Δώρας Αυγέρη στο facebook 
 #Σαμοθράκη

#17οδημοσιογραφικόσυνέδριο


Μια πρόταση που γίνεται πράξη!

Η αναβίωση του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης!


Πέρασαν 3 και κάτι χρόνια από τότε που μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ νομού Έβρου είχαμε επισκεφτεί το νησί της Σαμοθράκης μετά τον πολυήμερο, καλοκαιρινό,  ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του. 

Η πρόταση προς την ΕΣΗΕΜ-Θ και την  Αντιπεριφέρεια Έβρου για την αναβίωση του συνεδρίου ήταν το απόσταγμα των επαφών με τους ανθρώπους και τους φορείς του νησιού, του ακούσματος της κραυγής αγωνίας τους. 

Όπως έλεγα τότε, η σταθερή παρουσία του δημοσιογραφικού κόσμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης οποιασδήποτε πολιτικής ασκείται( ή δεν ασκείται), ώστε το νησί να μην βρεθεί ούτε στιγμή αποκομμένο και απομονωμένο απο την υπόλοιπη Ελλάδα.  

Κατά συνέπεια έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το ό,τι το συνέδριο επιστρέφει  στην καρδιά του φθινοπώρου. 

Γι’ αυτό και αποδέχτηκα με χαρά την τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών να είμαι στο πρώτο τραπέζι των ομιλητών με το οποίο ανοίγουν οι εργασίες του συνεδρίου. Με την ελπίδα να  έχει ούριους ανέμους και να ταξιδεύει για πάντα!*Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής με αποδέκτες την  ΕΣΗΕΜ-Θ και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, επίσης μέλος της, με την πρόταση αναβίωσης τον Αύγουστο του 2019:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ίσως τώρα να είναι πιο ώριμη από ποτέ. Την επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε και δέχεται η Σαμοθράκη, εξαιτίας του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της. Δεν είναι μόνον οι βαριές συνέπειες στον τουρισμό και την διεθνή εικόνα του νησιού, είναι η διαρκής δυσκολία και η αγωνία που βιώνουν οι κάτοικοι του, το αίσθημα εγκατάλειψης από το κράτος και τους μηχανισμούς του, της απόστασης από τον ηπειρωτικό ευρωπαϊκό κορμό. Δεν θα ήθελα να σταθώ στις πολιτικές ευθύνες και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Με την επιστολή αυτή δεν αναζητείται πεδίο άσκησης αντιπολιτευτικής κριτικής. Εξάλλου, ο καθένας είχε και έχει την ευκαιρία να εξαγάγει τα συμπεράσματα του. Επειδή το καλοκαίρι φεύγει και μαζί οι επίμονοι λάτρεις-επισκέπτες της πανέμορφης Σαμοθράκης, το νησί θα μείνει και πάλι μόνο του, με τα προβλήματά του και την αγωνία των κατοίκων του για το τι θα γίνει το χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν. Έτσι θα περάσει ο καιρός, μέχρι να ξανάρθει το καλοκαίρι και μαζί του το όποιο ενδιαφέρον κουβαλήσει το τουριστικό κυματάκι της επόμενης χρονιάς και οι δυσκολίες της μεταφοράς των τουριστών και επισκεπτών του. Ένα αναγεννημένο, διεθνοποιημένο δημοσιογραφικό συνέδριο, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μια κοινής προσπάθειας, της πολιτείας, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δημοσιογράφων-βουλευτών ή ευρωβουλευτών και αιρετών, προκειμένου η Σαμοθράκη να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με προσυνεδριακές εκδηλώσεις, με ομάδες εργασίας, με εργαστήρια και θεματικές που θα ξεδιπλώνονται όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού. Αλλιώς, το συνέδριο θα κινδυνεύει να περιπέσει και πάλι στη μανιέρα μια ολιγοήμερης καλοκαιρινής εκδρομής-απόδρασης. 

Οι πολιτικές της Ευρώπης για τις υποδομές στις ακριτικές και άγονες γωνιές της και η κάλυψη αυτών των θεμάτων από τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ημερίδας την περίοδο του φθινοπώρου, ως προσυνεδριακού διαλόγου. Σε αυτή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τόσο η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ευρωβουλευτές-δημοσιογράφοι, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κά.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα μπορούσε από την πλευράς της ν’ αποτελέσει την ατμομηχανή μεταφοράς μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Η συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να επιτευχθεί αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμος χώρος και ισχυρή παρακαταθήκη για να επιχειρήσουμε την ανασύσταση του Συνεδρίου ως θεσμού που θα ισχυροποιήσει την φωνή και την εικόνα του νησιού. Η σταθερή παρουσία του δημοσιογραφικού κόσμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης οποιασδήποτε πολιτικής ασκείται ή δεν ασκείται για να πάψει το νησί να είναι αποκλεισμένο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Για όλους αυτούς του λόγους προτείνω την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης από την ΕΣΗΕΜΘ και καλώ τους συναδέλφους ευρωβουλευτές, βουλευτές/μέλη της Ένωσής μας και άλλων Ενώσεων να συμβάλουμε αποφασιστικά και δημιουργικά για κάτι τέτοιο.

Θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε προσπάθεια αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">