Recents in Beach

Κρ. Αρσένης: Μετά τη Δαδιά και τη Βάλια Κάλντα επί 22 ημέρες καιγόταν το Παπίκιο Όρος - “Πολύ πετυχημένη η αντιπυρική περίοδος” κατά την κυβέρνηση

 


Επίκαιρη ερώτηση για τη φωτιά που ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου στο Παπίκιο Όρος κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και η απάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης ήταν ότι υπάρχει “έγκαιρη αντιμετώπιση εστιών” -ενώ η πυρκαγιά κατέκαιε επί 22 ημέρες την περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε εντός της αντιπυρικής περιόδου -έληξε στις 31 Οκτωβρίου- άρα υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να ελεγχθεί.

 

“Δε στείλατε τα απαραίτητα ελικόπτερα, και όταν στέλνατε κάποια εναέρια μέσα ήταν ανεπαρκή -όταν η φωτιά έφτασε να μπει στη Βουλγαρία είχε πια μέτωπο 20 χιλιόμετρα”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. 

Ο κ. Τουρνάς απάντησε ότι “πήγαν από την πρώτη στιγμή τα εναέρια μέσα” -όταν μέχρι και ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας έφτασε να υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι παρενέβη για να φτάσουν στην περιοχή πρόσθετα πυροσβεστικά μέσα. 

 

“Τα ερωτήματα του κόσμου -και μιλάω έχοντας μιλήσει με τον κόσμο στην Κομοτηνή, με τους πολίτες- είναι: Γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη πυρόσβεση; Τους θεωρείτε δεύτερης κατηγορίας πολίτες; Για ποιον λόγο δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης κοντά στην περιοχή τους; Για ποιον λόγο δε βρέθηκαν εκεί που έπρεπε, όταν ήταν η μόνη πυρκαγιά στην ουσία σε τέτοια έκταση σε όλη τη χώρα σε τόσο σημαντική περιοχή και με δραματικά αποτελέσματα;”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.



 

Ήταν “πολύ πετυχημένη η αντιπυρική περίοδος” κατά τον υφ. Κλιματικής Κρίσης. Επί 22 μέρες καιγόταν το Παπίκιο Όρος. Επί 16 ημέρες καιγόταν ο εθνικός δρυμός της Βάλια Κάλντα. 45.000 καμένα στρέμματα προστατευόμενου δάσους στη Δαδιά, έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ευρώπης. Δεν κάηκε μόνο δάσος. Κάηκαν φωλιές ζώων, κάηκαν νεοσσοί. 

 

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης μας είπε ότι “σώθηκε η Δαδιά”. Ότι δεν υπήρξε οικολογική καταστροφή στη Βάλια Κάλντα. “Καθαρίστηκε η περιοχή από τη νεκρή καύσιμη ύλη”. Αυτά μας είπε. Έτσι βλέπει τα δάση η κυβέρνηση “των αρίστων”.

 

Μοναδικά οικοσυστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες φέτος, μια χρονιά με ρεκόρ βροχοπτώσεων, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. “Η στρατηγική σας αποτυγχάνει ξανά και ξανά. Σε αυτό το καλοκαίρι σας κάηκε η Δαδιά, η Βάλια Κάλντα, το Όρος Παπίκιο, η Πεντέλη. Δεν είναι καλό αποτέλεσμα. Φτιάξατε ένα υπουργείο ολόκληρο για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση. Δηλαδή αν η χρονιά που έρχεται είναι χρονιά ξηρή, θα καεί όλη η Ελλάδα;”.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">