Recents in Beach

Η Ελλάδα του πτωχοκομείου και του Πρυτανείου...

 


Η σκηνή που έγινε «βάιραλ» από τα χθεσινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, από όλα τα κανάλια που είχαν ακροβολίσει τα συνεργεία και τους ρεπόρτερ στα βήματα του Αδώνιδος, κατά την ελεγχόμενη περιοδεία του στα σούπερ μάρκετ, συμπυκνώνει την αντίδραση και τις προσδοκίες των απλών πολιτών, που δοκιμάζονται σκληρά από την... ακρίβεια για το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού».

«Α@@@δια καπαμά» ήταν η αυθόρμητη απάντηση μεσήλικα καταναλωτή στην ερώτηση του αιφνιδιασμένου πλην ψύχραιμου νέου ρεπόρτερ για το πώς είδε τις τιμές στα 51 προϊόντα πρώτης ανάγκης που υποτίθεται ότι θα τεθούν σε ένα είδος συμφωνημένης διατίμησης.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για πρωτοβουλία κυρίως τηλεοπτικής και επικοινωνιακής κατανάλωσης. Τα 51 προϊόντα, αν υποθέσουμε ότι συνθέτουν στοιχειωδώς τους όρους επιβίωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας, είναι ένα ελάχιστο ποσοστό από τους χιλιάδες κωδικούς προϊόντων και υπηρεσιών που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτός αυτών.



Ωστόσο, αυτά τα 51 προϊόντα του Αδ. Γεωργιάδη εκπροσωπούν την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και ενός κύματος ανατιμήσεων που δεν το πιάνει η στατιστική.

Αφού δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να παρέμβουμε πραγματικά στην αγορά και στους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας, αφού δεν διαθέτουμε μηχανισμούς ελέγχου και, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναθέσουμε τη βρομοδουλειά σε ιδιώτες, ας μεριμνήσουμε τουλάχιστον για τους φτωχότερους των φτωχών. Γι' αυτούς που η διατροφή τους θα εξαρτάται από ένα πακέτο μακαρόνια Νο 6 και λίγο κοτόπουλο, μία φορά την εβδομάδα.

Μια θέση στο κρατικό πτωχοκομείο, λίγη πρόνοια για να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας τα φτωχότερα νοικοκυριά, αυτό είναι το απαύγασμα της αντιπληθωριστικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Και ο σαρκασμός των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χθεσινή επίδειξη του υπουργού Ανάπτυξης, τα δηλητηριώδη αστεία για τα μακαρόνια και ρύζια ιδιωτικής ετικέτας που διαφήμισε ανενδοίαστα δείχνουν απλώς ότι -ευτυχώς!- η πλειονότητα της κοινωνίας δεν τρώει κουτόχορτο.

Δεν τρώει κουτόχορτο ούτε θέλει να είναι τρόφιμος πτωχοκομείου, όταν καθημερινά βλέπει τον χορό εκατομμυρίων και των προκλητικών απευθείας αναθέσεων στους χρυσοκάνθαρους τροφίμους του Πρυτανείου. Οπου Πρυτανείο είναι το Μαξίμου που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα -των φορολογουμένων, του προϋπολογισμού, του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ- ως λάφυρο...


efsyn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">