Recents in Beach

Στα 13€/MWh η τιμή χονδρικής ρεύματος στη Γερμανία για αύριο - Συνεχίζουν οι αθρόες εισαγωγές ρεύματος στην Ελλάδα με τιμή στα 248 ευρώ.

 


Σε ιστορικό χαμηλό κυμαίνονται οι τιμές χονδρικής ρεύματος στις βασικές αγορές της Ευρώπης, αντανακλώντας τόσο την αισθητά μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εορταστικής περιόδου σε συνδυασμό με τις ήπιες καιρικές συνθήκες όσο και την σημαντική υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στη spot αγορά.

Συγκεκριμένα, η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά επόμενης ημέρας ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, στη Γερμανία «έκλεισε» στα 13,58€/MWh, τιμή που είχε «ξεχαστεί» για μήνες ολόκληρους μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθεί η έταιρη μεγάλη αγορά της Ευρώπης, η Γαλλία με τιμή στα 31,54€/MWh, το Βέλγιο με 33,22€/MWh, η Αυστρία με 38,16€/MWh και η Ολλανδία με 65,44€/MWh. Εξίσου χαμηλή είναι η τιμή στην Ελβετία με 44.11€/MWh. Στις γειτονικές Ιταλία και Βουλγαρία οι αντίστοιχες τιμές  διαμορφώνονται στα 205,41€/MWh και 94.50€/MWh, αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η «εικόνα» της αγοράς παρουσιάζεται σημαντικά διαφοροποιημένη με την τιμή χονδρικής ρεύματος να «κλείνει» για αύριο στα 248,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τις εισαγωγές να κυριαρχούν για ακόμη μια μέρα στο ενεργειακό μίγμα για την κάλυψη της ζήτησης.

Σημειώνεται πως η «ψαλίδα» της ελληνικής αγοράς έναντι των υπολοίπων στην Ευρώπη οφείλεται στο διαφορετικό μοντέλο τιμολόγησης month ahead. Σύμφωνα με αυτό, οι παραγωγοί αγοράζουν το αέριο του επόμενου μήνα με τις τιμές του προηγούμενου μήνα εξαιτίας της απουσίας spot αγοράς.

Επομένως, η υφιστάμενη τελική τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα ενσωματώνει το κόστος του καυσίμου ως ήταν τον μήνα Νοέμβριο όταν και αγοράστηκε και όχι την τρέχουσα spot τιμή που έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Το μερίδιο του φυσικού αερίου για αύριο ανέρχεται στο 31.60%, με τις εισαγωγές ρεύματος να βρίσκονται στην πρώτη θέση με 36.40%. Ακολουθούν στην 3η θέση οι ΑΠΕ με 16,48% και ο λιγνίτης με 8.54%, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. 


Πηγή: Energypress



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">