Recents in Beach

Αλέξης Τσίπρας / Η κυβέρνηση ωθεί τις καλλιτεχνικές σχολές στην φάμπρικα των ιδιωτικών κολεγίων. (Βίντεο)

 


Για κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση με την ΠΟΘΑ – Σαφής πολιτική σκοπιμότητα η υποβάθμιση του Πολιτισμού.

Το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών στον βαθμό του απολυτηρίου λυκείου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξης Τσίπρα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη καθώς εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό που αφορά και στα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως όμως το μέλλον των μεταλυκειακών σπουδών στην Ελλάδα.

«Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την επιλογή να μένουν χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ, πάρα πολλές σχολές να φυτοζωούν γιατί τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε αυτές και να πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε κάποιες ιδιωτικές σχολές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.


Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να οργανωθεί η μεταλυκειακή εκπαίδευση μέσω των ΙΕΚ, που κάποια από αυτά είναι και δημόσια, αλλά άφησε τα δημόσια ΙΕΚ στην μοίρα τους και έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια κολέγια -συνεργαζόμενα μάλιστα με κολέγια του εξωτερικού- να μπορούν να έχουν πτυχία που δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με των ΑΕΙ.

«Έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξισώνει προς τα κάτω τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να ωθήσει κάποιες από τις ιδιωτικές σχολές σε αυτή τη φάμπρικα της συνεργασίας με τα κολέγια του εξωτερικού. Προφανής ο λόγος και σαφής η πολιτική σκοπιμότητα», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε επίσης λόγο για επίθεση στους ανθρώπους στου Πολιτισμού με δύο όψεις. «Από τη μία είναι το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των σπουδών και η αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων.

» Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μία ευθεία επίθεση στους ανθρώπους του Πολιτισμού, που δεν έχουν υποστεί και λίγα τα τελευταία χρόνια. Μας αφορά διπλά αυτή η εξέλιξη» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Επιπρόσθετα, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επανέλθει τουλάχιστον σε επίπεδο ΤΕ - ανώτερης εκπαίδευσης το πτυχίο από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές και ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για το πώς μπορεί να αναμορφωθεί το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει μία διαβάθμιση που θα αντιστοιχεί και στο επίπεδο των σπουδών και στην σημασία των παραστατικών τεχνών.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να στοχεύσουμε όλοι μαζί να αποσυρθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και εφόσον δεν αποσυρθεί, από εμάς έχετε τη δέσμευση ότι θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόεδρος ΠΟΘΑ: «Προσβολή των καλλιτεχνών το Προεδρικό Διάταγμα»
Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Κώστας Κεχαγιόγλου, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι καλλιτέχνες ξαφνιάστηκαν από το Προεδρικό Διάταγμα που ήρθε παραμονές των γιορτών και το οποίο επιφέρει σημαντική υποτίμηση των σπουδών και των διπλωμάτων.

«Σε συμβολικό, ουσιαστικό και τυπικό επίπεδο πρόκειται για μία προσβολή των ανθρώπων οι οποίοι σπουδάζουν σε αυτές τις σχολές, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από αυτές τις σχολές και οι οποίες εδώ και 40 χρόνια είναι ο κορμός της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Διότι όλοι αυτοί με την κατάταξη σε ΔΕ χαρακτηρίζονται ως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» τόνισε ο Κ. Κεχαγιόγλου και συμπλήρωσε:

«Γι’ αυτό και έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Την Παρασκευή είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση των σπουδαστών, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς. Χθες Τρίτη αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχαμε ξανά κινητοποίηση ογκωδέστατη παρά το γεγονός ότι λείπει ο κόσμος λόγω των γιορτών και αυτές τις ημέρες είναι το πικ της δικής μας σεζόν».

Τέλος, αναφερθείς στα αιτήματα των καλλιτεχνών, υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο ζητάμε είναι καταρχήν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τις δικές μας ειδικότητες, επαναφορά της ΤΕ για όλους τους καλλιτέχνες μέχρι να φτιαχτεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα μιλάει για αντιστοίχιση, γιατί αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2003. Να ξεκινήσει ο διάλογος, να ιδρυθούν τμήματα σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ανώτατες δημόσιες σχολές».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ο Άρης Λάσκος, Χάρης Μαυρουδής και η Τζένη Δαγούπη. Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης η Πρόεδρος Ελισάβετ Σταυρίδου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ο Πρόεδρος Κώστας Κεχαγιόγλου , και ο Γενικός Γραμματέας Φώτης Αποστολάρας. Από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών η Εύη Δημητροπούλου και ο Χάρης Παπαδόπουλος και από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Αλέξανδρος Κεντρής. Τέλος από το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του χορού Συμεών Στάλης και η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη με τον Βαγγέλη Λάσκαρη από το «Κάτω από τη Σκηνή».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">