Recents in Beach

Βενεζουέλα: Σε πολιτική απομόνωση ο Γκουαϊδό - Του ζητούν να διαλύσει τη «μεταβατική κυβέρνηση».

 


Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ζήτησε από τον Χουάν Γκουαϊδό να διαλύσει αυτό που αποκαλεί «μεταβατική κυβέρνηση», κρίνοντας ότι, τέσσερα χρόνια μετά την αυτοαναγόρευσή της, έχει αποδυναμωθεί χωρίς να έχει επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.


«Απευθυνόμαστε στη χώρα για την εφαρμογή του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και τον τερματισμό της άσκησης των καθηκόντων της μεταβατικής κυβέρνησης που προβλέπεται την 4η Ιανουαρίου» του 2023, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν 69 από τους 112 αντιπολιτευόμενους που είχαν υποστηρίξει την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό σε ρόλο «μεταβατικού προέδρου» το 2019, όταν η αντιπολίτευση είχε τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

«Οι αναμενόμενοι στόχοι της απελευθέρωσης δεν επιτεύχθηκαν και η χώρα απαιτεί νέους δρόμους που θα μας οδηγήσουν στη δημοκρατία», συνεχίζει το κείμενο, που υπογράφουν στελέχη των μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης: του κόμματος Δημοκρατική Δράση (Acción Democrática, AD), του κόμματος Πρώτα Δικαιοσύνη (Primero Justicia, PJ) και του κόμματος Μια Νέα Εποχή (Un Nuevo Tiempo, UNT).

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου που εκλέχτηκε το 2015.

Την ειδική συνεδρίαση συγκάλεσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος επιχειρηματολογεί πως η «μεταβατική προεδρία» του είναι «απαραίτητη» για τη «μη αναγνώριση του καθεστώτος» του κ. Μαδούρο σε διπλωματικό επίπεδο και για την «προστασία» των πόρων της χώρας στο εξωτερικό.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτός ο συνταγματικός μηχανισμός που μας προστάτευσε ήταν χρήσιμος για να αποκηρυχθεί η δικτατορία και για τις παραδόσεις βοήθειας», καθώς και για να «προστατευθούν πόροι, να υποστηριχθεί αυτό το στάδιο δημοκρατικής αντίστασης», ανέφερε ο Γκουαϊδό σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, ζητώντας υπομονή ως το αποτέλεσμα του διαλόγου.

Οι αντιπολιτευόμενοι που υπογράφουν το κείμενο από την πλευρά τους λένε πως η ευρεία διεθνής υποστήριξη της οποίας έχαιρε ο Γκουαϊδό το 2019 έχει εξανεμιστεί.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν στο πλευρό του, έχει απολέσει την υποστήριξη χωρών όπως η Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού και πρόσφατα η Κολομβία, στις οποίες αναδείχθηκαν στο μεταξύ κυβερνήσεις διάφορων αποχρώσεων της λατινοαμερικάνικης αριστεράς.

Η ύπαρξη της «μεταβατικής κυβέρνησης» διχάζει τους τελευταίους μήνες την αντιπολίτευση, που αξιώνει να διεξαχθεί το 2023 διαδικασία για να αναδειχθεί ο ενιαίος υποψήφιός της, που θα αντιμετωπίσει τον Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σκοπός του Γκουαϊδό ήταν η θητεία της «μεταβατικής κυβέρνησης» της οποίας ηγείται να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο και να διατηρήσει τον έλεγχο της CITGO, θυγατρικής στις ΗΠΑ της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, της PdVSA, και άλλων πόρων της χώρας στο εξωτερικό.

Όμως άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θέλουν να δημιουργηθεί νέα επιτροπή του δικού τους κοινοβουλίου για να διαχειρίζεται τους πόρους αυτούς.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">