Recents in Beach

Οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο σε όλη τη χώρα

 


Με τις μηχανές των τρακτέρ να ανάβουν ξεκινώντας να βγαίνουν από την Κυριακή 22 Γενάρη στις πλατείες των χωριών και με πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την πραγματοποίηση των πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων προτάσσουν αιτήματα για την επιβίωσή τους, όπως για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής, τιμές στα προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει τις ζημιές στο 100%.

Οι νέες κινητοποιήσεις, που αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Το έναυσμα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Σε κάθε νομό είναι καθημερινές οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά ή επαρχιακό επίπεδο.

Στη Λάρισα, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προετοιμάζουν το συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει την Κυριακή 22 Γενάρη στις 11 π.μ. (προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στις κεντρικές πλατείες σε Αμπελώνα και Δαμάσι, αλλά και στην περιοχή των Εξοχικών στον Τύρναβο), ενώ συλλαλητήριο με τρακτέρ προγραμματίζεται και στην Αγιά, στις 10.30 π.μ.

Αντίστοιχα, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας θα βγουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή στις 12 μ. στην Καλλιθέα, στο χάνι Χατζηγώγου, στον κόμβο Δολίχης (παλιόχανο), στην πλατεία Τσαριτσάνης, στα Αραδοσίβια. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα, απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Ακόμα, έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων για τις χαλαζόπληκτες περιοχές του περσινού καλοκαιριού στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ολύμπου πριν την ολοκλήρωση του Γενάρη.

Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Γενάρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 π.μ. στο κολυμβητήριο, από όπου θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία για τη συγκέντρωση στις 11 π.μ.

Στη Μαγνησία θα βγουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή 22 Γενάρη σε Ζαγορά, Ριζόμυλο και Βελεστίνο.

Με εντατικούς ρυθμούς και οι αγρότες σε περιοχές της Μακεδονίας προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Στην Ημαθία, ραντεβού στον κόμβο της Κουλούρας δίνουν οι αγρότες της Βέροιας, με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» να καλεί στη 1 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στην Πέλλα, σε έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Πέλλας καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι «Ενότητα» Πέλλας, «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης και Δήμου Σκύδρας, «Αγρός», οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών Γαλατάδων και Αραβησσού και οι αγρότες της Άρνισσας.

Καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι πραγματοποιούν περιοδείες και συσκέψεις ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή προγραμματίζεται περιοδεία στα ορεινά χωριά της Έδεσσας (Βρυττά, Νησί, Καρυδιά).

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από σύσκεψη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, καλούνται όλοι οι αγρότες των Βασιλικών σε μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στις 12 μ. μπροστά από το κτίριο του Συνεταιρισμού.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους την Κυριακή 22 Γενάρη στις 11 π.μ. στις πλατείες των χωριών. Συγκεκριμένα: Μεσόβουνο 11.00 στην πλατεία, Κομνηνά 11.00 στην πλατεία, Μανιάκι - Φαράγγι 11.00 στον κεντρικό δρόμο προς Φαράγγι (μπροστά στην εκκλησία), Βεγόρα 11.00 στην πλατεία, Φιλώτας - Πελαργός - Αντίγονο 11.00 στο πάρκο Αγίας Παρασκευής στον Φιλώτα.

Στα Γρεβενά, ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, αποφάσισε μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 22 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι από τα καινούργια ΚΤΕΛ.

Στην Αταλάντη Φθιώτιδας, τρακτέρ έβγαλαν οι αγρότες της περιοχής το πρωί της Παρασκευής, διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωσή τους. 

Σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη διασταύρωση Καράτουλα - Μουζακίου - Σοπίου - Χειμαδιού καλεί την Κυριακή 22 Γενάρη στις 10 π.μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συντονίζοντας τη δράση της με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) καλεί όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους με μαζικές διαδικασίες να αποφασίσουν τις μορφές αγώνα και να συμμετάσχουν στην παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία που οργανώνει στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 11 το πρωί. Στην κινητοποίηση καλούν και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας (Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης) που παράλληλα διοργανώνουν και αυτοκινητοπορεία τη Δευτέρα 23 Γενάρη στη Σπάρτη (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στον κόμβο της νέας εισόδου Σπάρτης).

Αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, έχουν πάρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, ο Ενιαίος Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φαναρίου Πάργας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας και ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου Καβάλας.

Πρόθεση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εξέφρασαν το βράδυ της Τετάρτης, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Νέα Βύσσα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Τριγώνου, Ορεστιάδας και Διδυμότειχου. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων θα ληφθούν σε ανοιχτή συνέλευση των αγροτών της περιοχής που έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» για την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Στο δήμο Παγγαίου Καβάλας, ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου καλεί όλους τους αγρότες της Περιοχής την Κυριακή 22 Γενάρη να συμμετέχουν από το πρωί στις συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες των χωριών του Παγγαίου με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συσκέψεις και σε άλλες περιοχές για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις:

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, στις 7 μ.μ. στο χωριό.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει συλλαλητήριο με αγροτικά αυτοκίνητα στις 31 Γενάρη, στις 11 π.μ. Η μηχανοκίνητη πορεία θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο και θα καταλήξει στο Νοσοκομείο.

Πηγή: 902.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">