Recents in Beach

Αλέξης Τσίπρας / Ξεκινά η εξόρμηση με σύνθημα «Δημοκρατία ή εκτροπή»

 


Η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή, όπως αναμενόταν, έφτασε στα «άκρα» για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, πέρα από εκτεθειμένοι μετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, να βγαίνουν και «πολιτικά λαβωμένοι», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για το σκάνδαλο, που αποτελεί, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και όχι μόνο, «τη μεγαλύτερη εκτροπή της Μεταπολίτευσης». «Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναγκάστηκαν να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας επειδή εκβιάζονται από το σύστημα Μητσοτάκη». Αυτό επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου μετά τη μάχη της Παρασκευής σε μία αν μη τι άλλο θυελλώδη συνεδρίαση, αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων.

Οι πρωτοβουλίες πάντως και οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα, ήδη από τη στιγμή που «έσκασε» αυτή η ζοφερή υπόθεση, ήταν «απόλυτα θεσμικές». Μετά την ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ορίζει ο νόμος, από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο και την παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόταση δυσπιστίας ήταν φυσική συνέχεια της τοποθέτησής του το βράδυ της Τρίτης. Βέβαια, αυτό το οποίο τονίζει κορυφαίο κομματικό στέλεχος είναι ότι η εν λόγω απόφαση αποτέλεσε μια «απόφαση αρχής», μια απόφαση σεβασμού στις δημοκρατικές αξίες και όχι τακτικό ελιγμό. «Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική Ιστορία της χώρας, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο που της δίνεται. Αν τώρα που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργοί, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι δεν είναι η κατάλληλη πολιτική στιγμή για να προχωρήσουμε σε πρόταση δυσπιστίας, τότε πότε είναι;».

«Αξιοθρήνητος πρωθυπουργός»
Αργά την Παρασκευή, βγήκε στη δημοσιότητα η επιστολή του Αλ. Τσίπρα με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου, στην οποία ζητούσε από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να ελεγχθούν οι τηλεφωνικοί αριθμοί των έξι ως απάντηση στους ισχυρισμούς τού πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, ο οποίος επιχείρησε «να θολώσει τα νερά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τους ονομάτισε έναν-έναν ήδη από την ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατέληξε μάλιστα στη χαρακτηριστική φράση «6 στα 6», δηλώνοντας ότι και τα έξι πρόσωπα για τα οποία ζήτησε να υπάρξει έλεγχος παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ.


Τα όσα εξελίχθηκαν στη Βουλή την Παρασκευή είναι πλέον δεδομένα γεγονότα, με κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή να σχολιάζει με σκληρό τρόπο ότι «η παρουσία τού Κ. Μητσοτάκη ήταν η εικόνα ενός αξιοθρήνητου πρωθυπουργού». Στην Κουμουνδούρου καταλογίζουν στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι μέσω υπεκφυγών, έωλων νομικών επιχειρημάτων και λάσπη στον ανεμιστήρα επιδίωξε να «θολώσει τα νερά» και «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε η «ενοχή του γι’ αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο. Υπάρχει παράλληλα η εκτίμηση πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε απάντηση εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη για τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των αρχηγών και των επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών».


Η στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης τόσο κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας όσο και όλο το προηγούμενο διάστημα επισφραγίζει, λένε στην Κουμουνδούρου, ότι «το σκάνδαλο Μητσοτάκη μετατρέπεται σε σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας» με τους ίδιους τους γαλάζιους βουλευτές, είτε για λόγους παραμονής τους στην εξουσία είτε λόγω εκβιασμών, να καλύπτουν πλήρως τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για μολυσμένο μήνυμα από το Predator με παραποιημένο SMS που αφορούσε το emvolio.gov, στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι το θέμα θα έχει και συνέχεια. «Έρχονται νέες αποκαλύψεις». Πρόκειται, λένε, για μια πολύ σοβαρή καταγγελία, η οποία θα αναδείξει εκ νέου τις κυβερνητικές ευθύνες και το εύρος του σκανδάλου. Γιατί, όπως υποστηρίζουν, Predator και ΕΥΠ λειτουργούσαν υπό «κοινό εντολέα» και προσθέτουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «υπάρχει κυβερνητικό χέρι» που έχει παρέμβει.

Τρεις κεντρικές συγκεντρώσεις στον δρόμο προς τις κάλπες
Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να ανέφερε την Παρασκευή ότι ενδεχομένως ο ίδιος και ο Κ. Μητσοτάκης να μην αντιπαρατεθούν ξανά εντός της Βουλής, το σίγουρο είναι όμως ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την τροπολογία που αφορά το «μπλόκο» στους νεοναζί και στο μόρφωμα Κασιδιάρη.

Πάντως, το δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή» θα αποτελέσει κεντρική αιχμή της προεκλογικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» αφορά και τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και των θεσμών. Με κεντρικές αντιπολιτευτικές αιχμές λοιπόν από τη μία τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας και από την άλλη τα ζητήματα Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει βάση στην εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα καταθέσει προς τους πολίτες. Μάλιστα, προγραμματίζονται ήδη τρεις κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στο Περιστέρι. Στην Πάτρα η πολιτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Φεβρουαρίου και στη Θεσσαλονίκη στις 6 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα, αναμένεται και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το ζήτημα των ψηφοδελτίων καθώς και έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος. Υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως δεν υπάρχει «σημείο επιστροφής» για τον Κ. Μητσοτάκη και το πουλόβερ έχει αρχίσει ήδη να ξηλώνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αποδεικνύεται και από εσωτερική-κρυφή δημοσκόπηση που έγινε με κάλπη, η διαφορά είναι πλέον πάρα πολύ μικρή ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ παράλληλα η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται σε διψήφια νούμερα. Είναι δεδομένο ότι αναμένεται ένα σκληρό ντέρμπι…

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">