Recents in Beach

H Θεσσαλονίκη τιμά σήμερα τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης. (Φώτο)

 


80 χρόνια συμπληρώνονται από την εξόντωση των 45.000 Εβραίων της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας και της Γερμανίας. Η Θεσσαλονίκη για μια ακόμα χρονιά τιμά με εκδηλώσεις τη «μαύρη» επέτειο. Οι εφετινές εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιούνται σήμερα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, εκεί δηλαδή όπου παίχτηκε η «πρώτη πράξη του δράματος» με τον δημόσιο εξευτελισμό και βασανισμό 9.000 Εβραίων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νoam Κatz , ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.



Οι δηλώσεις Ζέρβα κατά την εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας:


«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα για το γεγονός ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα εκδοθεί προέγκριση για το μουσείο ολοκαυτώματος. Μέσα σε 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι άδειες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδόμηση αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου», είπε ο δήμαρχος.

«Προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων», είπε επίσης.

Για την πρωτοβουλία του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη, Λεόν Σαλτιέλ, για μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου με ιδιαίτερο συμβολισμό σε Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων ανέφερε: «Αγκαλιάζω το αίτημα του Λεόν Σαλτιέλ έτσι ώστε ένας κεντρικός δρόμος με ιδιαίτερο συμβολισμό να ονομαστεί δρόμος των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα».

Σύντομα το δημοτικό συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση για μετονομασία του δρόμου, συμπλήρωσε. Την κεντρική ομιλία απηύθυνε στο κοινό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου σε Λεωφόρο των Εβραίων. «Είναι η ώρα, πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε από μέρους του ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.


Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Mνημείο του Ολοκαυτώματος. Να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο δημόσιο χώρο καθώς το ενδεχόμενο αντιδράσεων φόβισε το Δήμο. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα έλεγχος των παρευρισκομένων, ενώ ζητήθηκε από τους τελευταίους η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Υπενθυμίζεται ότι, είχε προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σημείο από τους πολίτες ενάντια στην κοπή δέντρων. Σε συμμετοχή σε σιωπηλή διαμαρτυρία είχε καλέσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα» για σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, ζητώντας να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι πάρκινγκ. Το Δίκτυο «SOSε τα Δέντρα» τόνιζε ότι μόνο μία πλατεία με δέντρα και πράσινο μπορεί να αναδείξει τη μνήμη και την ιστορία των Εβραίων συμπολιτών μας και διατρανώνει τη διαμαρτυρία του ενάντια στις μεθοδεύσεις που αγνοούν την ιστορική μνήμη της πόλης και καταστρέφουν τα υπολείμματα πρασίνου σε αυτήν.




Πηγή: Parallaxi.gr















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">