Recents in Beach

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Πάνω από 5.200 οι νεκροί – Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια

 


Τελειωμό δεν έχει η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 5.200, από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Καχραμανμαράς.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί πάνω από 5.200 νεκροί και στις δύο χώρες, με το νεότερο απολογισμό από την Τουρκία να κάνει λόγο για 3.549 νεκρούς και 22.168, ενώ στη Συρία ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τους 1.712.

Το πρωί της Τρίτης ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας που επλήγησαν από τη φονική σεισμική δραστηριότητα τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο δυσμενή.

Στο μεταξύ, η εμπόλεμη Ουκρανία θα στείλει 87 άτομα προσωπικό έκτακτης ανάγκης διάσωσης στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο.

Όχι στην βοήθεια απ’ την Κύπρο είπε η Τουρκία, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου», ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.


Πολιτικά παιχνίδια από Άσαντ εν μέσω της τραγωδίας βλέπει η Μπέρμποκ
Αιχμές κατά του καθεστώτος στη σκιά των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, μετά τις δηλώσεις του πρέσβη της στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε η κυβέρνησή του να είναι υπεύθυνη για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και σε περιοχές που δεν ελέγχει.

Ήδη αυξάνονται οι πιέσεις προς το καθεστώς Άσαντ, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ να ζητά και από τη Ρωσία να μεσολαβήσει για να λυθεί το αδιέξοδο.

«Όλοι οι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πρέπει να ασκήσουν την πίεσή τους στο συριακό καθεστώς για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα», δήλωσε η Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Αρμένιο ομόλογό της Αραράτ Μιρζογιάν.

Πηγή: AFP, New York Times, BBC, Documento



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">