Recents in Beach

Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου από σπουδαστές δραματικών σχολών. (Φώτο- Βίντεο)

 


«Η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει», υπογραμμίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο Βασιλικό Θέατρο από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Το κείμενο του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης:

Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ εδώ και ένα μήνα τελεί υπό κατάληψη. Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης προχωρούν σε μαζική αποχή από τα μαθήματα. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις και κινητοποιήσεις εντός  και εκτός των κατειλημμένων  χώρων. Έχει προηγηθεί συντονισμός όλων των σπουδαστών, καλλιτεχνών και νομικών συμβούλων που στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα μας. 

Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι ανοιχτός για πρώτη φορά.

Στις 30 Ιανουαρίου κατατίθεται τροπολογία που τροποποιεί το ΠΔ 85, εξαιρώντας τους καλλιτέχνες. Αυτή η διάταξη δε λύνει το πρόβλημα της διαβάθμισης, αλλά ακόμα χειρότερα αφήνει τη μισθολογική κατάταξη των καλλιτεχνών αδιαβάθμητη, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τις απολαβές μας. 

Πυρήνας των αιτημάτων μας ήταν εξ αρχής και παραμένει η Ανωτατοποίηση των σπουδών μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική τη λύση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολών μέχρι 31 Μαρτίου. Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης.

Οι καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις μας συνοδεύονται από τοποθέτηση ΜΑΤ μπροστά από υπουργεία και θέατρα, με αποκορύφωμα την ρίψη χημικών σε καλλιτέχνες στην ειρηνική πορεία της Αθήνας. Είναι χυδαίος και αδιανόητος ο τρόπος που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αυτό που απαντάμε εμείς ως συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης είναι ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ.

Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχη υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.

Πάγιο  αίτημά  μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.

• Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων  και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.

• Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών.

Χθές Δευτέρα (6/2) η γνωστή Εργατολόγος και Μέλος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κ. Νεκταρία - Ελευθερία Αγγελάκη επισκέφθηκε την κατάληψη, συνομίλησε με το συντονιστικό για τα αιτήματα των σπουδαστών και τις από εδώ και πέρα κινήσεις τους.





Παράλληλα το μέλος του Συντονιστικού Νίκος Σιμητόπουλος μίλησε στην κάμερα του Faros24.gr για τα αιτήματα των Καλλιτεχνών.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">