Recents in Beach

Η όψιμη ''φιλοευρωπαία'' Μελόνι πάει ΕΛΚ

 


Μπορεί στην Ελλάδα τη θεωρία της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» να την «παρέσυρε το ρέμα», αλλά στην Ευρώπη φαίνεται ότι συνεχίζει να έχει πέραση. Βασικός εκφραστής της πλέον, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Βαυαρός χριστιανοδημοκράτης, που είχε αποτύχει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν το 2019, είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές της ιδέας της προσέγγισης της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τους Αδελφούς Ιταλούς της Τζόρτζια Μελόνι, κάτι που έχει πάντως προκαλέσει διχασμό στις τάξεις και των κομματικών του συνοδοιπόρων.

Η δικαιολογία του Βέμπερ είναι ότι, αφενός, το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού συνεργάζεται με το αντίστοιχο κόμμα-μέλος του ΕΛΚ, τη Φόρτσα Ιτάλια, και, αφετέρου, ότι η Τζ. Μελόνι στους μέχρι τώρα μήνες της θητείας της έχει επιδείξει μια φιλοευρωπαϊκή στάση και έχει στηρίξει την πολιτική της Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και μπορεί η Ιταλίδα πολιτικός να έχει προσπαθήσει έως τώρα να δείξει κόσμια διαγωγή στην Ευρώπη για να αποτινάξει τη στάμπα της «νεοφασίστριας», αλλά το σχέδιο του Βέμπερ βλέπει πιο μακριά και επιδιώκει να εξαργυρώσει τη δημοφιλία που φαίνεται να αποκτά σε κεντροδεξιούς κύκλους η ιδέα μιας «Ευρώπης των Εθνών».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) δεν είναι, άλλωστε, αυτό που ήταν πριν μια-δυο δεκαετίες, όταν και αποτελούσε με διαφορά τη μεγαλύτερη Ομάδα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η δύναμή του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και χρειάζεται να χτίσει νέες συμμαχίες ενόψει και των ευρωεκλογών του 2024, αφού στο Ευρωκοινοβούλιο ισχύουν συσχετισμοί… απλής αναλογικής. Δεν είναι τυχαίες και οι πρόσφατες αγκαλιές της Φον ντερ Λάιεν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Αυτό που ψιθυρίζεται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι ότι μια ομάδα μέσα στο ΕΡΡ θέλει να χτίσει μια συμμαχία με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) προκειμένου να αποτρέψει πιθανές πλειοψηφίες Κεντροαριστεράς-Αριστεράς.

Αντιδράσεις και από τη Γαλλία
Αυτός είναι και ο λόγος που η συνάντηση του Βέμπερ με τη Μελόνι στις αρχές του χρόνου στη Ρώμη μπορεί αρχικά να πέρασε σχετικά απαρατήρητη, στη συνέχεια όμως άρχισαν να χτυπούν διάφορα καμπανάκια στις τάξεις της Χριστιανοδημοκρατίας από εκείνους που θεωρούν ότι μια τέτοια προσέγγιση θα είναι καταστροφική. Ανάμεσά τους και πολλοί Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες, που έτσι κι αλλιώς δυσθυμούν συχνά με τις πρωτοβουλίες του ακραία συντηρητικού Βέμπερ, αλλά και Γάλλοι συντηρητικοί, που έχουν δει το κόμμα τους να εξαερώνεται, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό της Μαρίν Λεπέν και των διαφόρων «θεωρητικών» της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Την ιδέα μιας συμπόρευσης των δύο ομάδων ενέπνευσε το ιταλικό παράδειγμα, αφού στην κυβέρνηση Μελόνι μετέχει ως «μπροστινός» του Μπερλουσκόνι και ηγετική φυσιογνωμία της Φόρτσα Ιτάλια ο υπουργός των Εξωτερικών και άλλοτε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Μπερλουσκόνι και Ταγιάνι πιστεύουν ότι το μοντέλο της Ιταλίας θα μπορούσε να εξαχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας το στρατόπεδο της πατριωτικής Δεξιάς. Έτσι, εκτός από τον «εξαγνισμό» της Μελόνι, θα έχουν και οι ίδιοι την πιστοποίηση ότι ορθώς αποφάσισαν να συνταχθούν μαζί της.

Στελέχη των Αδελφών Ιταλών, που έχουν πάρει μέρος σε τέτοιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις, δεν κουράζονται να υπογραμμίζουν ότι ο διάλογος θα ενταθεί, αφού το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά και μια χρυσή ευκαιρία για την προσπάθεια της παράταξης να οικοδομήσει «μια Ευρώπη που δεν θα απαξιώνει τα έθνη και τη βαρύτητά τους». Τα προβλήματα, πάντως, δεν λείπουν, αφού σε μια σειρά από χώρες Κεντροδεξιά και Δεξιά δίνουν σκληρές μάχες, ειδικά στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, όπου η Αριστερά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το παράδειγμα της Πολωνίας είναι χαρακτηριστικό. Το κεντροδεξιό κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι μέλος του ΕΡΡ και επί χρόνια σε αντιπαράθεση με το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που κυβερνά τη χώρα με αυταρχισμό εδώ και χρόνια, έστω και από το παρασκήνιο, και ανήκει στο ΕCR.

Αρμονική σχέση στην Ισπανία
Ο Βέμπερ τα γνωρίζει όλα αυτά και έχει διαβεβαιώσει, τουλάχιστον στα λόγια, ότι δεν πρόκειται όποια πιθανή συνεργασία να συμπεριλαμβάνει εξαιρετικά ακραίους, όπως θα ήταν, για παράδειγμα, ο Όρμπαν, που αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο από το ΕΡΡ. Υπάρχουν, βεβαίως, και χώρες όπου η συνεργασία υπάρχει ήδη τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, στην Ισπανία, όπου Λαϊκό Κόμμα και ακροδεξιό Vox συγκυβερνούν με… αρμονία.

Να σημειωθεί ότι στην ομάδα του ΕCR συμμετέχει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Είναι άγνωστο αν στα σχέδια συνεργασίας του Βέμπερ συμπεριλαμβάνεται και αυτή. Ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, είχε υποδεχτεί στην Κρήτη με ιδιαίτερα θερμό τρόπο τον πολιτικό του φίλο από τη Βαυαρία, χωρίς να σχολιάσει κάτι για την προηγούμενη πρωτοβουλία του στη Ρώμη. Τους δύο συνδέει στενή φιλία, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους ελάχιστους Ευρωπαίους Συντηρητικούς που είχαν στηρίξει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, που θεωρούνταν εξαρχής «καμένη». Αργότερα η Μελόνι είχε εκφραστεί με θερμά λόγια για τον Έλληνα «κυβερνήτη».

Κατά καιρούς, πάντως, έχουν υπάρξει συνεργασίες του EPP και των ECR στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως είχε γίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση της εκλογής στις αρχές του 2022 της συντηρητικής Μαλτέζας Ρομπέρτα Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Τέτοιες συμμαχίες για την κατάληψη σημαντικών αξιωμάτων σε ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά «χρήσιμες» μετά τις επόμενες ευρωεκλογές.

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">