Recents in Beach

Ο Στέφανος Τζουμάκας στο iEidiseis: Δεν μας λείπει το «αριστερόμετρο» αλλά η αξιοπιστία

 


Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας, τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«H πρώτη επιδίωξη μου είναι να επανέλθει η Πολιτική στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» επισημαίνει ο Στέφανος Τζουμάκας για την περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με συνέντευξη-πλατφόρμα που παραχωρεί στο iEidiseis.

«Δεν μας λείπει το «αριστερόμετρο». Μας λείπει η συγκρότηση, η αξιοπιστία και η επάρκεια ως εναλλακτική Προοδευτική Λύση για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει: «Οι κρίσεις και οι ήττες θέλουν ανθρώπους που προτάσσουν το εμείς και όχι επιμέρους επιδιώξεις μόνο. Θεωρώ ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Ήδη έχει τεθεί το θέμα στη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι διαπλεκόμενα συμφέροντα επιδιώκουν να παρέμβουν στην εκλογή Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Αίσθηση προκαλεί και η απάντησή του για τις ζυμώσεις για ίδρυση νέου κόμματος σε περίπτωση που αποτύχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταστούν εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τέτοιες επιδιώξεις επιχειρήθηκαν και σε προηγούμενες πολιτικές περιόδους. Πρώτο μέλημα του συστήματος είναι η ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε δεξιόστροφες εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους και το Κ. Μητσοτάκη».
Η συνέντευξη του Στ. Τζουμάκα έχει ως εξής:
  1. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η αιτία της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο και τον Ιούνιο κ. Τζουμάκα;

Καταρχάς, βασικός λόγος είναι η ταυτότητα της συνολικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Λιγότερο Πολιτικό κόμμα και περισσότερο μηχανισμός. Λιγότερο κόμμα Λαϊκό στις σχέσεις του με τους πολίτες και στην εσωτερική του συγκρότηση.

Επίσης, κύριος λόγος είναι η μειοψηφική και καταγγελτική πολιτική στη λογική της συσπείρωσης από τη κυβερνητική δυσαρέσκεια αντί μιας στρατηγικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι μόνο κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα κυβερνητικά κόμματα έχουν ως βάση την πολιτική πλειοψηφία. Τα κόμματα που θέλουν μόνο να βελτιώνουν τα ποσοστά τους, δεν έχουν λογική νίκης και εναλλακτικής λύσης αλλά ιδεολογικών συσπειρώσεων, ζυμώσεων και αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

Αρνητική για την ουσία της προοδευτικής πολιτικής, είναι η μόνιμη επιδίωξη της φθοράς του αντιπάλου, αντί του καθορισμού ως φορέα αξιόπιστου και με δυνατότητες για μια άλλη πορεία της Χώρας.

Όταν έχεις θετική προοπτική δεν προτάσεις την τιμωρία αλλά τη δικαιοσύνη και την λογική ενός φορέα που προτάσσει την έξοδο από τη κρίση και όχι τη ρεβάνς. Η διαμαρτυρία είναι δημοκρατικό καθήκον αλλά χρειάζεται αξιοπιστία προγραμματική και προσώπων. Ο κόσμος σε κάθε χώρα έχει συμφέροντα και επιδιώξεις. Η προοδευτική πολιτική για να λάβει συγκατάθεση και να αποτελέσει επιλογή χρειάζεται αξιοπιστία στα ερωτήματα που θέτει. Ποιοι υπόσχονται τι και τι δυνατότητες έχουν.

Και η αξιοπιστία καθορίζεται από σταθερότητα και όχι από παλινωδίες και διπλές στρατηγικές. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι αμφιθέατρο. Έχουμε μεγάλη κρίση οικονομική και κοινωνική, ήττα της Πολιτικής γιατί δεν στέκεται στο ύψος της και υποκατάσταση του Συντάγματος, από άλλα κέντρα δύναμης που έχει κάθε καπιταλιστική χώρα. Η λογική όμως, ότι φταίνε μόνο οι λαοί, οι άλλοι και τα κέντρα δύναμης αποτελεί ένα σχήμα λόγου που συσκοτίζει την ευθύνη μας για τις αποτυχίες μας.

Τέλος, το σύστημα της απλής αναλογικής που το θέλουν τα μικρά κόμματα των ποσοστών και όχι των λύσεων βλάπτει τους μεγάλους προσανατολισμούς που ένας από τους βασικούς όρους υλοποίησης τους είναι η πολιτική πλειοψηφία, που αποκρυσταλλώνεται στις τουλάχιστον 151 έδρες στη Βουλή.

Τη τελευταία περίοδο ορισμένοι που δεν έχουν πρόβλημα με την ενσωμάτωση στο σύστημα το επεδίωξαν και στα ελληνικά δεδομένα. Τι συμβαίνει στη πράξη στις χώρες της απλής αναλογικής, μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν. Έχουμε υποκατάσταση της πολιτικής στα βασικά θέματα από τη διαπλοκή συμφερόντων όπου κυρίαρχος είναι ο παρασιτισμός.

  1. Ακόμα και τώρα, πάντως, γίνεται μια συζήτηση που δείχνει για τον πολύ κόσμο αμηχανία: Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κέντρο, να είναι αριστερά, να είναι από το κέντρο ως την αριστερά, να είναι και αριστερά και κέντρο κοκ. Κάποιες φορές θυμίζει, μάλιστα, τη συζήτηση για το φύλλο των αγγέλων! Εσείς τι πιστεύετε;

Στα εν λόγω ερωτήματα, προηγούνται άλλα. Και το πρώτο θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του 80% των πολιτών. Και δεν έπεισε.

Ορισμένοι επιτήδειοι οδηγούν τις συζητήσεις σε καθυστερημένα φαινόμενα όπως έκανε η Δεξιά το 1974 που προπαγάνδιζε ότι «Έρχονται οι Σοσιαλιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια». Μετά ήλθε «η άλλη δεξιά» με τους κερδοσκόπους, τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες, με εκβιασμούς πλειστηριασμούς και μεταξύ των άλλων και το κατάντημα ότι 7 στους 10 νέους δεν διαθέτουν στέγη.

Δεν μας λείπει το «αριστερόμετρο».

Μας λείπει η συγκρότηση, η αξιοπιστία και η επάρκεια ως εναλλακτική Προοδευτική Λύση για τη χώρα.

Ορισμένοι πατριδοκάπηλοι το γύρισαν στη συμφωνία των Πρεσπών για να συνεχίσουν το πλιάτσικο. Η χώρα έχασε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις και είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει ίδιο ΑΕΠ με του 2009 και ορισμένοι απάντησαν ότι «την άλλη φορά θα είναι αλλιώς…». Αντί να τους πούμε για τις βλάβες στη χώρα, επιμέναμε σε τρέχουσες παραβατικότητες. Κρίση και κατάπτωση. Και την εξουσία να την ασκεί ένα πάρα-σύστημα.

Όχι στη πολιτική αναπηρία. Ναι σε αρχές που θα τις ασκούμε έμπρακτα.

Τα χρηματιστήρια ενέργειας και ρύπων και τα καρτέλ τροφίμων αποτελούν καθεστώς και οι κυβερνήσεις είναι υποτελείς και η αντιπολίτευση δεν αρκεί απλώς να κάνει πολιτικό συνδικαλισμό.

Είμαι υπερ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας του κάθε κόμματος να ορίζει τη πολιτική του ταυτότητα. Είμαι υπέρ ενός προοδευτικού προγράμματος και μιας ηγεσίας χωρίς τακτικισμούς. Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία παράλληλα με τις ιδεολογικές μας αρχές.

  1. Μπορεί να υπάρχει κόμμα εξουσίας και δη της αριστεράς που να μην έχει δυνάμεις σχεδόν σε κανένα μαζικό χώρο; Από τη νεολαία και το συνδικαλιστικό κίνημα, μέχρι την αυτοδιοίκηση και τους ΕΒΕδες. Και μάλιστα με τα στελέχη του να ομνύουν συνεχώς στο μαζικό κίνημα. Αυτό πού οφείλεται- και, κυρίως, ξεπερνιέται;

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνουμε τη μάχη για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λαϊκό κόμμα. Που να συμπορεύεται ισότιμα με κάθε πολίτη και δεν θα τον θεωρεί απλώς εκλογικό βραχίονα.

Τα αίτια είναι αρκετά.

Καταστατικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι ανοικτό κόμμα αλλά των μελών.

Δεν καλεί στελέχη μαζικών οργανώσεων και ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν. Έχουν τη λογική του περίκλειστου κύκλου. Οι Νομαρχιακές επιτροπές και οι τοπικές οργανώσεις έχουν πολιτική υπόσταση σύμφωνα με το καταστατικό. Ωστόσο δεν παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, δεν παίρνουν πολιτικές πρωτοβουλίες και δεν δημιουργούν πολιτικά γεγονότα χωρίς την έγκριση του Οργανωτικού! Προηγείται δηλαδή ο μηχανισμός έναντι της Πολιτικής.

Προτεραιότητα για μένα αποτελεί η δημοκρατική λειτουργία και η πολιτική υπόσταση.

Στο επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη βιοτεχνία, στα ελεύθερα επαγγέλματα, στις νέες επιχειρήσεις και σε άλλα παραγωγικά στρώματα, σημαντική βλάβη προκάλεσε η θεωρία των μειοψηφικών ομάδων των κυβερνήσεων του 2015-2019 ότι πρέπει να υφίστανται τη «μεροληπτική πολιτική», υπέρ αποκλειστικά και μόνο των μισθωτών.

Μεροληπτική πολιτική δεν κάνει ποτέ ο Προοδευτικός χώρος. Ο Προοδευτικός χώρος δημιουργεί μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Μόνο η δεξιά μιλά και κάνει μεροληπτικές πολιτικές.

Σε αυτή τη βάση, χρειαζόμαστε να είμαστε Πολιτικό και Λαϊκό κόμμα, όπως ανέφερα πριν. Με Λαϊκή ενότητα και ανοικτή πολιτική δράση γιατί κόμματα χωρίς λαό, είναι μόνο οργανωτικά σχήματα.

Χρειαζόμαστε διορθωτική πορεία και ανατροπή πολλών αποφάσεων μειοψηφικού χαρακτήρα. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως κόμμα της πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων.

Με Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι. Οι παρατάξεις στους μαζικούς χώρους θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή υποστήριξης των κινημάτων. Ενότητα εναρμονισμένη με τη συλλογικότητα. Η λογική του συσχετισμού των δυνάμεων έχει νόημα μόνο όταν έχει ως κατεύθυνση αλλαγές και ρεύμα νίκης και όχι ως αντίβαρο.

Η ανοικτή πολιτική δράση και η λαϊκή ενότητα είναι αρχές που οδηγούν στην επιτυχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι κόμμα ανοιχτό σε κάθε πολίτη σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια. Κόμμα λαϊκό και όχι μηχανισμός, κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα πολιτικά, οικονομίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής και νέων τεχνολογιών, ανεργίας και διαβίωσης, εκπαίδευσης, νεολαίας και Πολιτισμού.

Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές.

  1. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη πώς το κρίνετε;

Ο Ν. Ανδρουλάκης στήριξε ως στέλεχος και σε ανώτερες θεσμικά κομματικές θέσεις όλη τη συντηρητική στροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το 2010 και εντεύθεν, που οδήγησε στην εκλογική συντριβή των ηγεσιών του πρώην ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών επιλογών της εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ και στα νεοφιλελεύθερα μνημόνια. Η αυτοκριτική της ηγεσίας είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Είναι γνωστό στην υφήλιο ότι είναι άλλης ταυτότητας ένα Σοσιαλιστικό κόμμα και άλλης ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Έχω προτείνει Εθνικό Διάλογο σε κρίσιμα θέματα για τη χώρα, στην οποία θέλουμε να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Όλοι είμαστε υπό κρίση.

  1. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ποιος πρέπει να είναι; Τι ποσοστό;

Εκτιμώ ότι τη πρώτη αρνητική ψήφο χρειάζεται να τη δώσει ο πολίτης κατά την εκλογή των νέων Περιφερειαρχών. Είναι πολιτικά εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα. Θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την δεύτερη αρνητική ψήφο προς τη ΝΔ που θα αποτελέσει τη νέα προοδευτική πολιτική εξέλιξη για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία ως ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ως δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι κόμμα που πρώτο θέμα θεωρεί τα ποσοστά. Αυτά απασχολούν τα μειοψηφικά πολιτικά σχήματα. Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι κόμμα Πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Η συντόμευση της «βάρδιας Μητσοτάκη» είναι δική μας υπόθεση, σε συνεργασία και σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

  1. Κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέας ηγεσίας σας φοβίζει;

Παλιά παράδοση αυτή. Μόλις μια παράταξη υφίσταται μια μεγάλη ήττα, ορισμένοι θέτουν στην ατζέντα και τη διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Είναι πολιτική δύναμη για μαχόμενους.

Δεν είναι κόμμα ευκαιρίας. Ούτε κόμμα συσπείρωσης.

Οι κρίσεις και οι ήττες θέλουν ανθρώπους που προτάσσουν το εμείς και όχι επιμέρους επιδιώξεις μόνο. Θεωρώ ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Ήδη έχει τεθεί το θέμα στη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι διαπλεκόμενα συμφέροντα επιδιώκουν να παρέμβουν στην εκλογή Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  1. Γίνεται κουβέντα, πάντως, πως εφόσον στις ευρωεκλογές ούτε εσείς ούτε το ΠΑΣΟΚ καταφέρετε να πείσετε πως στις εθνικές εκλογές θα μπορείτε να κερδίσετε τον Μητσοτάκη, θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την ΄ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Ναι το γνωρίζω. Άλλωστε, τέτοιες επιδιώξεις επιχειρήθηκαν και σε προηγούμενες πολιτικές περιόδους. Πρώτο μέλημα του συστήματος είναι η ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε δεξιόστροφες εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους και το Κ. Μητσοτάκη.

Ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί, θα τον αποτρέψουμε εμείς σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

  1. Εάν εκλεγείτε ποιος θα είναι ο πρώτος σας στόχος;

H πρώτη επιδίωξη μου είναι να επανέλθει η Πολιτική στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κύριο θέμα στη χώρα είναι η αυτονομία της Πολιτικής από συμφέροντα. Είναι ακόμη η υποκατάσταση της πολιτικής από τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα εν λόγω δίκτυα όπως προανέφερα, έχουν συγκεκριμένη στρατηγική και επιδιώξεις.

Επίσης, δεδομένου ότι η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά, ορισμένοι από το προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά, οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.

Και οι εν λόγω ηγεσίες- μεταξύ των άλλων- θα διεκπεραιώνουν ακόμη και την κατάλυση της έννομης τάξης στο διεθνές δίκαιο και θα βαφτίζουν το δίκαιο της θάλασσας ως γεωπολιτική διαφορά, όπως επιχείρησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.

Πολιτική σημαίνει επίσης ότι έχουμε ιδεολογικές και πολιτικές αρχές θέσεις, αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο. Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δημιουργούμε γεγονότα με σκοπό πάντα την αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων.

Οργανώνουμε την εναλλακτική λύση στη χώρα παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο και τις επιμέρους διεκδικήσεις, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η Κυβέρνηση, ως δήθεν λύσεις.

Ενδεικτικά, η χώρα μας στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, είναι τελευταία στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην Ε.Ε., χάνει 30 δις ετησίως από εισαγωγές, η παραγωγή της έχει μειωθεί κάτω από 25%, έχουν κλείσει 400.000 επιχειρήσεις και το 25% των εχόντων και κατεχόντων καρπώνονται ετησίως τα 100 δις από τα 190 δις του ΑΕΠ της χώρας.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σύγχρονη προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και το διεθνή καταμερισμό εργασίας, που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.

Στο τομέα της ενεργειακής κρίσης για να μιλήσουμε για πραγματική μετάβαση με όρους προοδευτικής πολιτικής στη χώρα μας, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική εποπτεία για την αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών, θα πρέπει να προωθήσουμε βιώσιμες ενεργειακές κοινότητες με προϋπόθεση τη χωροθέτηση, να σχεδιάσουμε πολιτικές για σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, για προστασία και αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον από φυσικές καταστροφές και την ανθρώπινη παρέμβαση, για υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης με την ελάχιστη δαπάνη φυσικών πόρων και για οικονομία κλίμακας στη κατανάλωση ενέργειας.

Θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά δηλαδή για το νέο προοδευτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη Νέα Οικονομία της Υψηλής Τεχνολογίας, των σύνθετων Logistics και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αλλιώς η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και αξιοπιστίας που κυριαρχεί, θα βαθύνει κι άλλο. Είναι άλλωστε, χαρακτηριστικό, ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, είχαμε τη μεγαλύτερης έκτασης αποχή των πολιτών από το 1974. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία στην Πολιτική και ενεργοποίηση όλων για κοινούς σκοπούς.

Τέλος, όπως άλλωστε προκύπτει και από όσα προανέφερα στα ερωτήματα σας, θα επιδιώξω συνολικά συνδυασμό παρεμβάσεων και αλλαγών στο κόμμα, στο πολιτικό σχέδιο, στη προώθηση νέων αντιλήψεων, στο ισότιμο άνοιγμα στους εργαζόμενους στα συνδικάτα, στις παραγωγικές δυνάμεις.

Βασίλης Σκουρής 

ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">