Recents in Beach

Τι άκουσαν όσοι παρακολουθούσαν με Predator τον Ν. Δένδια.

 


Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από τότε που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ενημέρωσε εγγράφως τα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator για το πώς και πότε και πώς έλαβαν τους συνδέσμους επιμόλυνσης. Μεταξύ...των 88 προσώπων που έλαβαν τη σχετική ενημέρωση περιλαμβάνονται νυν και πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Δηλαδή άτομα που ασκούσαν δημόσια εξουσία κατά τον χρόνο που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση τόσο από την ΕΥΠ όσο και με το Predator.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αρμοδίως από τους αποδέκτες της ενημέρωσης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να καταθέσουν τις επιστολές ενημέρωσής τους στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα για το πώς και πότε αποτέλεσαν στόχους του Predator, αυτοί δεν το έχουν πράξει ακόμη. Στους επίσημα στοχευθέντες με Predator περιλαμβάνονται ο Νίκος Δένδιας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης κ.ά.

Τα εν λόγω πρόσωπα την περίοδο 2021-2022 –όταν και έγιναν οι περισσότερες αποστολές των επιμολυσμένων SMS με Predator– χειρίζονταν κρίσιμες κρατικές υποθέσεις. Ειδικά, ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών και ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως υπουργός Επικρατείας. Το γεγονός αυτό οδήγησε άλλωστε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να απαιτήσουν την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τον χρόνο που επιχειρήθηκαν ή τελέστηκαν οι παρακολουθήσεις τους με το Predator. Οχι τυχαία τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν η Εισαγγελία και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να εξετάσουν εάν παράλληλα με το Predator οι 88 στόχοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και με διάταξη της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου.

Γιατί είναι σημαντικό να ενημερωθεί η Βουλή; Διότι όταν οι εν λόγω υπουργοί παρακολουθούνταν χειριζόταν κρίσιμες υποθέσεις του ελληνικού κράτους. Και η παρακολούθησή τους συνιστά κατασκοπία κατά το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα και παραβίαση του «κρατικού απορρήτου» κατά το άρθρο 149 του Ποινικού Κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα για την κατασκοπία αναφέρει τα εξής:

«1. Οποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει το κρατικό απόρρητο για να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και αν η πράξη έγινε σε καιρό πολέμου, κάθειρξη».

Ακολούθως, το άρθρο 149 του Ποινικού Κώδικα για την έννοια του κρατικού απορρήτου αναφέρει τα εξής: «Κρατικό απόρρητο κατά την έννοια των άρθρων 146 έως 148 είναι ένα γεγονός, αντικείμενο ή πληροφορία, η πρόσβαση στα οποία είναι δυνατή σε έναν προσδιορισμένο κύκλο προσώπων και που χαρακτηρίζονται ως μυστικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, της αμυντικής ικανότητας, των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους και της διεθνούς ειρήνης».

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο κ. Δένδιας χειριζόταν κρίσιμες υποθέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Γεραπετρίτης, όλα τα ευαίσθητα θέματα του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας. Ο κ. Χατζηδάκης, ζητήματα ενέργειας. Και αυτά τα θέματα είναι ζητήματα του κράτους και όχι προσωπικές υποθέσεις. Για τον λόγο αυτό, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αναφέρει πως η μη ενημέρωση της Βουλής από τα πολιτικά πρόσωπα για τα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα συνιστά παράβαση καθήκοντος εκ μέρους τους και απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Κυρίως οι εν λόγω πολιτικοί κινδυνεύουν από θύματα του Predator να μετατραπούν (για λόγους κομματικής σκοπιμότητας) σε «συνεργούς» απόκρυψης των σοβαρών εγκλημάτων που έχουν τελεστεί με την παραβίαση των άρθρων 148 και 149 του Ποινικού Κώδικα, αλλά και να συμβάλουν στο να μην αναδειχθούν δεκάδες άλλα πλημμελήματα και κακουργήματα στα οποία υπέπεσε το παρακράτος των υποκλοπών.

Η διεθνής διάσταση

Αλλά πέρα από την ελληνική, υπάρχει και η ευρωπαϊκή-διεθνής διάσταση της υπόθεσης. Τον χρόνο που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το Predator, οι Ελληνες υπουργοί μετείχαν σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και σε διεθνή φόρα εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως εκείνος που ήλεγχε την κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού τους μέσω του Predator είχε πλήρη εικόνα τού τι διαμηνυόταν σε κάθε υπουργική διάσκεψη της Ε.Ε. και σε κάθε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι προαναφερόμενοι υπουργοί. Με απλά λόγια, εκτός από τους Ελληνες παρακολουθούσε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς και κοινοτικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το Inside Story, ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας και τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έλαβε μεταξύ άλλων στις αρχές Ιουλίου επιμολυσμένο SMS με Predator το οποίο ανέφερε τα εξής: «Μπράβο ρε Νίκο. Μέχρι και τους αριστερούς έκανες να σε παραδεχτούν». Το SMS αυτό εμπεριείχε το παραποιημένο link «https://www.efsyn.news/politiki/exoteriki-politiki/301266_neos-gyros-toyrkikon-prokliseon/». Επρόκειτο για παραπομπή σε ρεπορτάζ του συντάκτη της «Εφ.Συν.» Μπάμπη Αγρολάμπου με τίτλο «Νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2021.

Από τη στιγμή που ο κ. Δένδιας πάτησε το link επιμόλυνσης, το κινητό του λειτουργούσε ως μηχανή καταγραφής και συλλογής στοιχείων. Εάν υποθέσει κανείς πως η εν λόγω καταγραφή διήρκεσε κατ’ ελάχιστον για 20 ημέρες, τότε οι υποκλοπείς του κ. Δένδια ήταν σε θέση να τον παρακολουθούν στη διάρκεια μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων, τις οποίες παραθέτουμε:

● Στις 10 Ιουλίου 2021 ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και είχε μετάσχει στο διεθνές συνέδριο Dubrovnik Forum με ομολόγους του από τα Βαλκάνια.

● Στις 12 Ιουλίου είχε μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

● Στις 14 Ιουλίου ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit.

● Στις 21 Ιουλίου είχε συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας.

● Στις 22 Ιουλίου είχε μεταβεί στο Ισραήλ, όπου είχε συναντηθεί με τον τότε ομόλογό του Yair Lapid, ο οποίος μετέπειτα ανέλαβε για κάποιους μήνες ως ο 14ος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Προσοχή. Οι εν λόγω συναντήσεις έγιναν στο διάστημα των 20 ημερών που πλέον ξέρουμε πως εστάλη το SMS με το Predator στον Νίκο Δένδια. Πιθανότατα προηγήθηκαν και ακολούθησαν κι άλλες αποστολές επιμολυσμένων SMS με Predator. Αυτές τις ξέρει μόνον ο κ. Δένδιας και η Ανεξάρτητη Αρχή. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ενημερωθεί η Βουλή και από τους υπουργούς και από την Ανεξάρτητη Αρχή για όλες τις επιμολύνσεις.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων εκτός από την εσωτερική της διάσταση έχει μια σημαντική διεθνή διάσταση. Αυτήν την έχει ήδη αναδείξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία στις 18 Ιουλίου 2023 έθεσε σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων τις Intellexa και Cytrox, τις εταιρείες που εμπορεύονται και παράγουν το Predator. Αυτή η διάσταση είναι ήδη υπό διερεύνηση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε προσφάτως πως η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει θέσει υπό ανάλυση τις νεότερες πληροφορίες, που είναι πλέον διαθέσιμες, για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Τι έχει δηλώσει ο τέως ΥΠΕΞ

Στις 27 Απριλίου ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολγα Τρέμη και την εκπομπή «Meeting Point» του ιστότοπου Νewsbomb, είχε πει για το ενδεχόμενο παρακολούθησής του: «Εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ τη βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος, ο οποίος προέβη στο απονενοημένο διάβημα να παρακολουθεί υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας. Διότι, αν αυτό εγένετο, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος παραβίασε την έννομη τάξη στις μισές χώρες του πλανήτη. Και σε μερικές χώρες από αυτές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ως κάτι το ιδιαίτερα ελαφρύ. Εχω συνομιλήσει και με τον Τόνι Μπλίνκεν και με τον Μάικ Πομπέο και με όλους σχεδόν τους ομολόγους μου. Αρα, λοιπόν, θεωρώ ότι, παρά το τι κυκλοφόρησε, θα υπήρξε η λογική αυτοσυγκράτηση σε κάποιον να μην καταστήσει τον εαυτό του υπόλογο εγκληματικής πράξης σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη».

Επίσης στις 16 Μαΐου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega: «Δεν έχω καμία ένδειξη ότι εμένα κάποιος με παρακολούθησε. Ούτε είναι δουλειά μου να διαψεύσω ούτε να αποδεχθώ. Και είπα και κάτι ακόμα πιο βαρύ. Οτι εάν κάποιος διανοήθηκε να προσπαθήσει να με παρακολουθήσει, αυτό είναι κακούργημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μια σειρά χωρών του πλανήτη, γιατί δεν συνομιλώ μόνο εντός της χώρας». Και πρόσθεσε: «Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα το σκεφτόταν. Δεν έχω κανένα στοιχείο που να μου επιτρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι κάποιος διανοήθηκε να επιχειρήσει να με παρακολουθήσει, για τον απλό λόγο ότι θα υπάρξουν 50-60 εισαγγελείς να τον διώκουν...»

Τώρα η παρακολούθησή του είναι πλέον πιστοποιημένη από συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή. Υπήρξαν άνθρωποι που το διανοήθηκαν να τον παρακολουθήσουν και κανένας εισαγγελέας δεν τους διώκει.

Δημήτρης Τερζής

Efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">