Recents in Beach

Σωστή διαβίωση και γυμναστική : Πως βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής και τι συνιστούν οι δερματολόγοι

 


Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις από την οποία επηρεάζονται παγκοσμίως πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών. Ένας δερματολόγος συνήθως συνδέει την ακμή με τις ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, οι αιτίες της όμως είναι πολύπλευρες. Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η συμμετοχή στη γυμναστική και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του δέρματος και τα δερματολογικά αποτελέσματα.


Τα αίτια της ακμής


Ορμονικές αλλαγές: Η ακμή εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία, όταν το σώμα αρχίζει να παράγει περισσότερα ανδρογόνα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος.


Βακτήρια: Τα Propionibacterium acnes  είναι μερικά από τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα, μπορούν να αναμειχθούν με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα, φράζοντας τους πόρους και προκαλώντας φλεγμονή.


Γενετικός παράγοντας: Εάν οι γονείς σας είχαν ακμή, μπορεί να έχετε και εσείς προδιάθεση σε αυτήν.


Διατροφή: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες δίαιτες, ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε γαλακτοκομικά και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή.


Στρες: Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή σμήγματος, συμβάλλοντας στην ακμή.


Φάρμακα: Φάρμακα που περιέχουν κορτικοστεροειδή, ανδρογόνα ή λίθιο μπορεί να προκαλέσουν ακμή.


Με την επίσκεψη σε έναν δερματολόγο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ακμής θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την αντιμετώπισή της, αλλά και να πάρουμε συμβουλές για το πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας  προκειμένου να μειώσουμε τις εξάρσεις της ακμής στο δέρμα. Μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες είναι η γυμναστική και η υγιεινή ζωή που πρέπει να ακολουθούμε.


1. Ιδρώτας και δέρμα: Η ενασχόληση με τη γυμναστική ή οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Αν και ο ίδιος ο ιδρώτας δεν προκαλεί ακμή, μπορεί να αναμιχθεί με έλαια και τοξίνες στην επιφάνεια του δέρματος, οδηγώντας σε μπλοκαρίσματα των πόρων εάν δεν καθαριστεί σωστά.


2. Εξοπλισμός γυμναστικής: Οι γυμναστικές συσκευές και τα χαλάκια μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια. Όταν οι αθλητές έρχονται σε επαφή με αυτές τις επιφάνειες, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος μεταφοράς βακτηρίων στο δέρμα.


3. Τριβή και πίεση: Τα σφιχτά φορμάκια ή οι στολές και η συχνή επαφή με ψάθες μπορεί να προκαλέσουν «acne mechanica», έναν τύπο ακμής που προκαλείται από υπερβολική πίεση, θερμότητα και τριβή στο δέρμα.


4. Ενισχυμένη κυκλοφορία του αίματος: Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, διασφαλίζοντας ότι τα κύτταρα του δέρματος λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ταχύτερη επούλωση των υπαρχουσών στιγμάτων της ακμής στο δέρμα.


5. Μείωση του στρες: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως η γυμναστική, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής, η ενεργή ζωή μπορεί να ωφελήσει έμμεσα την υγεία του δέρματος.


6. Ορμονική ισορροπία: Η άσκηση μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα ορμονών, ιδιαίτερα την κορτιζόλη, μία ορμόνη του στρες που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος.


Διατροφικές επιλογές


Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος. Η κατανάλωση επαρκών ωμέγα-3, που βρίσκονται στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, μπορεί να καταπολεμήσει τις φλεγμονές που παρουσιάζονται με την ακμή και να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της πάθησης.


Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην αποβολή των τοξινών και βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, διασφαλίζοντας ότι το δέρμα παραμένει ελαστικό και λιγότερο επιρρεπές σε εξάρσεις. Επιπλέον η επαρκής ανάπαυση και ο ύπνος επιτρέπουν στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, να αναρρώσει και να αναγεννηθεί. Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονικών επιπέδων, ωφελώντας στη συνέχεια την υγεία του δέρματος.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">