Recents in Beach

ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΥΖΏΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΌΧΘΗΣ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ!!

 


Με Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Υγείας, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, επαναφέρει και πάλι, το μείζον ζήτημα της παράνομης πρακτικής στην οποία επιδίδεται η γειτονική Τουρκία ετησίως και αφορά την καύση των καλαμιών των ορυζώνων.

 

Υπογραμμίζεται ότι, η επίλυση διασυνοριακών θεμάτων Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και η παράνομη δραστηριότητα της καύσης καλαμιών που διενεργείται στις απέραντες εκτάσεις ορυζώνων στην απέναντι όχθη του ποταμού Έβρου, είναι καίριας σημασίας για τους κατοίκους της νευραλγικής περιοχής του Έβρου με επιβλαβείς συνέπειες!!

Η εν λόγω δραστηριότητα, δημιουργεί αιθαλομίχλη και αποπνικτική ατμόσφαιρα, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την κυκλοφορία οχημάτων στο οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την γεωργική καλλιέργεια στο ελληνικό έδαφος.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η γειτονική Χώρα στα πλαίσια της διαδικασίας των προ-ενταξιακών διαδικασιών της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που τη διέπουν γενικά & να μην αντιβαίνει τους κανόνες της Ε.Ε και της καλής γειτονίας, εκμεταλλευόμενη τα προβλεπόμενα προνόμια που ανακύπτουν από αυτήν την ειδική σχέση!

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

 

 

ΘΕΜΑ: Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΙΩΝ ΤΩΝ ΟΡΥΖΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ!

 

Όπως έχω αναδείξει κατ’ επανάληψη μέσω κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, εδώ και χρόνια υφίστανται διασυνοριακά προβλήματα τα οποία ίσως να φαντάζουν ήσσονος σημασίας στο ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ωστόσο είναι κομβικής σημασίας για τους κατοίκους της ακριτικής και νευραλγικής περιοχής του Έβρου. 

 

Ένα από αυτά αφορά την παράνομη καύση καλαμιών που διενεργείται στις απέραντες εκτάσεις ορυζώνων στην απέναντι όχθη του ποταμού Έβρου.

 

Ειδικότερα, κάθε χρόνο οι Τούρκοι αγρότες που καλλιεργούν εκτάσεις πλησίον του Έβρου ποταμού ασκούν την προσφιλή αλλά παράνομη πρακτική της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων στους ορυζώνες τους!

 

Η εν λόγω δραστηριότητα, δημιουργεί έντονη αιθαλομίχλη και αποπνικτική ατμόσφαιρα, η οποία είναι ενοχλητική,  “πολεμική” &  επικίνδυνη από κάθε πλευράμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων πλησίον των συνόρων!

 

Συνάμα, επιφέρει την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε ένα οδικό δίκτυο χωρίς ορατότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων. 


Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις που ακολουθούν, θα ξεπλύνουν τις καλλιεργήσιμες γαίες & τα μολυσμένα νερά μέσω ρεμάτων, καναλιών αποστράγγισης, παραποτάμων καταλήγοντας στον ήδη μολυσμένο ποταμό Έβρο & από αυτόν εν συνεχεία στο θρακικό πέλαγος, απειλώντας να καταστρέψει τον αλιευτικό πλούτο τόσο του ΔΕΛΤΑ ποταμού όσο & της θαλάσσιας περιοχής του Β/Α Αιγαίου!    


Η κακοδιαχείριση των φυτικών λυμάτων, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική  στην Τουρκία, η οποία δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις προ ενταξιακές υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ.   

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πολλαπλή Συμμόρφωση στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης (Αποφ. 262385/ΦΕΚ 509 Β/23-4-2010), απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κλπ.) και επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.

 

Η Ε.Ε. δίνοντας μεγάλη σημασία επέβαλε στις χώρες, μέτρα συνδέοντας την παροχή ενισχύσεων με την εφαρμογή των μέτρων αυτών. 

 

Πρόκειται λοιπόν για υποχρεωτική εφαρμογή των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, που θεσπίστηκαν με την 568/20-1-2004 Κοινή Απόφαση των Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Γεωργίας. 

 

Οι κώδικες προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την εφαρμογή του μέτρου της καύσης φυτικών υπολειμμάτων.

 

Δυστυχώς, οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν οδηγίες και όχι δεσμευτικές απαγορεύσεις που να αποτρέπουν το φαινόμενο ή έστω να επιβάλλουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων πριν την διενέργεια της καύσης, πράγμα που αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των αγροτών την εφαρμογή της πρακτικής.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :

 ·        Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προς την γειτονική Χώρα, προκειμένου να αποτραπεί η μη ενδεδειγμένη πρακτική της καύσης των καλαμιών των ορυζώνων, η οποία δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης & βλάβης στους κατοίκους του Έβρου & όχι μόνο;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">