Recents in Beach

ΔΝΤ / Αμετανόητο - Λέει «όχι» σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα

 


Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες
Στην ίδια γνωστή συνταγή, που θέλει να παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα οι αμοιβές των εργαζομένων και οι συντάξεις, επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ακόμη και όταν διαπιστώνει βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν αντιστάσεις στις πιέσεις για δαπάνες σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Έτσι, αν και στο κείμενο συμπερασμάτων μετά την αποστολή κλιμακίου στην Αθήνα, το ΔΝΤ βρίσκει ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024, καθώς και ότι το χρέος μειώνεται σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας, επιμένει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να κατευθύνονται στις επενδύσεις (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση) και όχι σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

«Η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικών με στόχο τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης», σημειώνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με την ενίσχυση των ισολογισμών. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου βασικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων. 

Πηγή: Η ΑΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">