Recents in Beach

Ευάγγελος Αποστολάκης στην «Α» / Η Ελλάδα όφειλε να ταχθεί υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ

 


Την ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να εναρμονιστεί στο μεσανατολικό ζήτημα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προκρίνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Ο βουλευτής Επικρατείας μιλά για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ στηλιτεύει τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση στον ΟΗΕ όσον αφορά το ψήφισμα για την ανθρωπιστική εκεχειρία. Ξεκαθαρίζει δε πως η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει από την πλευρά της προκειμένου να υπάρξει αρχικά εκεχειρία και στη συνέχεια να ξεκινήσει διάλογος με σκοπό την ειρήνευση στην περιοχή. Παράλληλα, μιλά για τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον κρίσιμο ρόλο του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου, ενώ εκτιμά πως οι πολίτες περιμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση συγκεκριμένες λύσεις προκειμένου να υπάρξουν οικονομική και κοινωνική πρόοδος. Σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις, αναφέρεται στην ανάγκη ενότητας με σκοπό το κόμμα να εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας.

Πώς εκτιμάτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Εχω τονίσει ήδη από την εκκίνηση της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ ότι οι ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα λεπτές, καθώς και ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της χώρας μας με την εμπόλεμη περιοχή αλλά και λόγω της στρατηγικής μας συμμαχίας με το Ισραήλ η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην αντίδρασή της για να μπορέσει να κρατήσει αυτές τις ισορροπίες. Η πιθανότητα διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Σε όλο αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να παραλείπουμε να εντάσσουμε στην εξίσωση και τη γείτονα χώρα, καθώς αποτελεί έναν σταθερό παράγοντα, τον οποίο οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη. Όσον αφορά την επιλογή της κυβέρνησης να απέχει από το ψήφισμα του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία», επικαλούμενη ότι κρατάει ισόρροπη θέση, πρέπει να στηλιτευθεί. Θεωρώ ότι κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση. Οφείλαμε να ταχθούμε υπέρ του ψηφίσματος για να μπορέσει να αρχίσει μια κάποια αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. Έχουμε απώλειες χιλιάδων αμάχων και παιδιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες, πόσο μάλλον όταν αυτές ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη. Δεν νοείται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία αποχής ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έχουν μόνο πολιτικό χαρακτήρα και άρα δεν τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής.

Πώς μπορεί η Ελλάδα στην πράξη να λειτουργήσει ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή; Τι είδους πρωτοβουλίες χρειάζονται;


Η πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής στο μεσανατολικό ζήτημα είναι εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δηλαδή η αναγνώριση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του κράτος, θέση που θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε παράλληλα με την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να συνυπάρχει με ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει. Είναι άμεση η ανάγκη να συμβάλουμε όπως και όσο μπορούμε ούτως ώστε αρχικά να γίνει επίτευξη της εκεχειρίας και κατόπιν να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, έστω και διαμεσολαβούμενος, για να αρχίσουμε να βλέπουμε στον ορίζοντα την πιθανότητα ειρήνευσης στην περιοχή.

Είδαμε πως την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Υποκλοπές, ακρίβεια, Δημόσια Διοίκηση. Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δημοσκοπική καθίζηση για το κόμμα σας. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να καλύψετε το «χαμένο έδαφος»;

Η απόφαση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος ήταν αναμφίβολα ένα μεγάλο σοκ για όλους και κυρίως για το ίδιο το κόμμα και τη λειτουργία του. Με την ανάδειξη του νέου προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη, με μεγάλη πλειοψηφία από τη βάση του κόμματος ήταν, μπορούμε να πούμε, αναμενόμενο ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα ούτως ώστε το κόμμα να ξαναβρεί τον βηματισμό του. Θεωρώ ότι, έχοντας τεθεί σε εφαρμογή οι εσωκομματικές διαδικασίες και ενόψει και του Συνεδρίου που, όπως διαφαίνεται, θα γίνει τον Φεβρουάριο, το κόμμα θα ξαναβρεί ρυθμό, τον οποίο έχει ήδη αρχίσει να πιάνει. Σημαντικός παράγοντας είναι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκπροσωπεί το κόμμα και τους ψηφοφόρους, κάνει αντιπολίτευση, αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες και την κοινωνία, και προσπαθεί να προτείνει λύσεις μέσα από τις συζητήσεις των νομοσχεδίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μέσα από τη νέα του θέση, αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας και με μια σειρά επαφών και επισκέψεων θεσμικών αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες δίνει νέα πνοή στο κόμμα. Πιστεύω ότι μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο κόμμα και έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις σε σοβαρά προβλήματα, στα οποία η κυβέρνηση αρνείται να στρέψει το βλέμμα της, όπως, για παράδειγμα, είναι ο πληθωρισμός, που στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζει να καλπάζει, ή οι εργασιακές συνθήκες που, όπως παρατηρούμε, δεν τυγχάνουν καμίας μέριμνας από την κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει αφεθεί σε πλήρη παρακμή. Ο κόσμος θεωρώ ότι περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δώσει ελπίδα, λύσεις και εγγυήσεις ούτως ώστε να μπορέσει η κοινωνία να ανασάνει και να δει ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική.

Στο εσωκομματικό τοπίο θεωρείτε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές ή υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών; Το ρωτώ αυτό γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως έχετε μπει σε μια διαρκή κρίση.

Το ανέφερα και προηγουμένως, κάποια γεγονότα είναι αδύνατο να μην προκαλέσουν κλυδωνισμούς και αναταράξεις. Είναι στοιχείο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης να βιώνει αναταραχή όταν απομακρύνεται από κάποιες σταθερές που θεωρεί δεδομένο ότι θα παραμείνουν ως έχουν. Έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι εύλογο να υπάρχουν αναταράξεις και διαφορετικές απόψεις, άλλωστε το κόμμα ήταν από δημιουργίας του φορέας διαφορετικών απόψεων και, αν μπορώ να πω, αυτό είναι που προσθέτει και στη δυναμική του. Όσον αφορά τώρα τη δυνατότητα σύγκλισης, θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί για το κόμμα μπορούν, εάν το θέλουν, να βρουν γέφυρες επικοινωνίας, αρκεί το ζητούμενο να είναι πώς το κόμμα θα οδηγηθεί συσπειρωμένο στο μέλλον για να μπορέσει να είναι ο φορέας που θα εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας. Νομίζω ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες που όλοι αναμένουμε πρέπει να έχουν αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">