Recents in Beach

Φορολογικο νομοσχέδιο / Το Μαξίμου αψηφά τις αντιδράσεις εντός και εκτός των γαλάζιων τοιχών

 Αμετακίνητος εμφανίζεται ο άξονας Μαξίμου-υπουργείου Οικονομικών στο σκέλος του περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου, αψηφώντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εντός και εκτός των γαλάζιων τειχών. Το πρωθυπουργικό επιτελείο κραδαίνει τη μεταρρυθμιστική βεντάλια και διαμηνύει -προς πάσα κατεύθυνση- ότι η εντολή των ψηφοφόρων στις εκλογές ήταν η αλλαγή όσων κρατούσαν τη χώρα πίσω. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι «παρεμβάσεις αυτές κινούνται προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής και αποδίδουν κοινωνική δικαιοσύνη», υποστηρίζοντας ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Οι βουλευτές της Ν.Δ., ωστόσο, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι που στήριξαν την παράταξη στις εκλογές είναι στα κεραμίδια. Θεωρούν ότι έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των «πολυεθνικών μεγαθηρίων» και αποδίδουν στην κυβέρνηση προσπάθειες ενεργοποίησης κοινωνικού αυτοματισμού. Η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «η κυβέρνηση μένει μακριά από λογικές ισοπέδωσης και τσουβαλιάσματος» αντιμετωπίζεται με μειδιάματα στους βουλευτές που δηλώνουν ότι έχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τους πληττόμενους κλάδους.

Αναφορικά με τη μάστιγα των ανατιμήσεων, από το Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για τη στήριξη των πιο ευάλωτων, με μια οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στο τέλος του έτους. Η εικόνα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, εντούτοις, απέχει από τις οριακές καταστάσεις που περιγράφουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Σημειώνεται ότι σε πάνω από 3,1 δισ. ευρώ ανήλθε η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο του έτους, αγγίζοντας τα 44,98 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη είχε αποκλείσει για νιοστή φορά την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, υποστηρίζοντας ότι «οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν και έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος». Το γεγονός ότι χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας -κατά την επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ- δήλωσε ότι «οι καταναλωτές βλέπουν ακριβά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ κι αυτό δεν θα αλλάξει άμεσα, αλλά με τον διαρκή έλεγχο της αγοράς» προκάλεσε ψυχρολουσία στις γραμμές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εξαγωγή στην Κίνα του οικονομικού success story:
Σε αυτό το φόντο, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε εξαγωγή του οικονομικού success story στην Κίνα. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους κινεζικούς οίκους, αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, που, όπως είπε, έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: Η ΑΥΓΗΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">