Recents in Beach

Ολλανδία / Η νίκη του ακροδεξιού Geert Wilders τρομάζει την Ευρώπη

 


Το μοτίβο που ακολουθούν τα ακροδεξιά κόμματα στην Ε.Ε. - Τι σημαίνει η εκλογική νίκη Wilders για την Ευρώπη

Φωτιά στα διεθνή πρωτοσέλιδα έβαλε η απροσδόκητη νίκη του αμφιλεγόμενου, ακροδεξιού πολιτικού Geert Wilders στις εκλογές στην Ολλανδία. Οι δεξιοί εθνικιστές σε όλη την Ευρώπη έσπευσαν να συγχαρούν τον λαϊκιστή πολιτικό, που μερικές φορές τον αποκαλούσαν Ολλανδό Τραμπ - εν μέρει για τα βαμμένα μαλλιά του και την ριψοκίνδυνη ρητορική του.  

Οι δημοσίως εκφρασμένες απόψεις του Geert Wilders - συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης της μουσουλμανικής μετανάστευσης με την τρομοκρατία και της έκκλησης για απαγόρευση των τζαμιών και του Κορανίου - είναι τόσο προκλητικές που βρίσκεται υπό αυστηρή αστυνομική προστασία από το 2004.

Σύμφωνα με το BBC, o Geert Wilders καταδικάστηκε για υποκίνηση διακρίσεων, αν και αργότερα αθωώθηκε, και του απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009.

Αλλά η ακροδεξιά της Ευρώπης πιστεύει ότι οι απόψεις τους έχουν πλέον γίνει «πιο mainstream». 

«Ο άνεμος της αλλαγής είναι εδώ!» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αφού είδε τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών. Ο ακροδεξιός ηγέτης της ανεξαρτησίας της Φλάνδρας Τομ Βαν Γκρίκεν, ο οποίος ελπίζει σε παρόμοια εκλογική πρόοδο στο Βέλγιο με τον Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, έσπευσε να καταλήξει: «Κόμματα σαν το δικό μας είναι καθ' οδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, ο Geert Wilders δεν περίμενε να κερδίσει τόσες βουλευτικές έδρες. Μπορείτε να δείτε τον χορό του με έκπληξη σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρακολουθεί τα αποτελέσματα που έρχονται την Τετάρτη.

Η ομάδα του Wilders φέρεται να νοίκιασε ένα δωμάτιο για να το χρησιμοποιήσει ως «αρχηγείο του κόμματος» για το βράδυ των εκλογών μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα. Το Κόμμα του σημείωσε άνοδο στις κάλπες πολύ αργά στην προεκλογική εκστρατεία.

Αυτό που φαίνεται να προσέλκυσε τους Ολλανδούς ψηφοφόρους ήταν η εστίαση του Wilders στον περιορισμό της μετανάστευσης, η καταπολέμηση της ολλανδικής στεγαστικής κρίσης και η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Συντέλεσε θετικά επίσης, η δυναμική του εμφάνιση σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ σε σύγκριση με τους αντιπάλους του.

Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα έθεσαν το θέμα της μετανάστευσης στο επίκεντρο των εκστρατειών τους. Αυτό φαίνεται ότι οδήγησε πολλούς Ολλανδούς ψηφοφόρους στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ψηφίσουν και το «πρωτότυπο». 

Ο Geert Wilders αναμφισβήτητα έκανε την πλέον δυναμική εκστρατεία για τη μετανάστευση στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας.

Η Dilan Yesilgöz-Zegerius, η ηγέτης του κεντροδεξιού VVD, άνοιξε την πόρτα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για να συμμετάσχει σε συνασπισμό με τον Wilders. Αυτό βοήθησε να αμβλύνει την εξτρεμιστική εικόνα του κόμματός του. 

Ο Geert Wilders μπορεί να είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της Ολλανδίας, ωστόσο δεν έχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του. Ο Wilders παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις πολιτικές του θέσεις για να βρει πολιτικούς συμμάχους που θα τον στηρίξουν στο σχηματισμό κυβέρνησης. 

Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι ο Geert Wilders θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας του. Υπενθυμίζεται ότι ο Wilders έχει κάνει σκληρή προσπάθεια για να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ. Παραδέχεται πάντως ανοιχτά ότι η ιδέα αυτή δεν είναι δημοφιλής στους περισσότερους Ολλανδούς ψηφοφόρους. Ωστόσο μπορεί κάλλιστα να πιέσει για ένα δημοψήφισμα «Nexit» (έξοδος της Ολλανδίας από την ΕΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν ανησυχεί.  Όμως, οι Βρυξέλλες ανησυχούν -και πρέπει να ανησυχούν- για την ενότητα της ΕΕ για να στηρίξει την Ουκρανία καθώς οι μήνες περνούν από την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Αυτή η υποστήριξη είναι δαπανηρή.

Όπως οι ηγέτες των μελών της ΕΕ, Ουγγαρία και Σλοβακία, ο Βίλντερς είναι κατά της αποστολής περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Geert Wilders λέει ότι πρώτα είναι η Ολλανδία. Να «δώσουμε πίσω την Ολλανδία στους Ολλανδούς». Παρόμοιο το μότο του με το «Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά του Ντόναλντ Τραμπ» ή την κραυγή της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι «Πρώτα η Ιταλία και οι Ιταλοί!».

Ο Geert Wilders θα συμμετείχε σε συναντήσεις ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Μελόνι, τηρώντας σκληρή στάση για τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Αλλά θα ήταν πολύ απλοϊκό, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εκλογική επιτυχία του Geert Wilders δείχνει ότι η Ολλανδική κοινωνία είναι ακροδεξιά, σκληρά δεξιά, ή νοσταλγεί εθνικιστικά, λαϊκιστικά κόμματα.

Το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας μόλις έχασε τις εθνικές εκλογές. Το ισπανικό Vox Party απέτυχε να αποδώσει όσο είχε προβλεφθεί στις καλοκαιρινές εκλογές της Ισπανίας. Η μετανάστευση και το κόστος ζωής - σχεδόν οπουδήποτε σε όλη την Ευρώπη - αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τους ψηφοφόρους.

Στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν πήγε πολύ καλά στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη και μερικές φορές στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας έχει εκλογική δυναμική.

Αυτά τα κόμματα κατορθώνουν να κάνουν την αντιμεταναστευτική τους στάση να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα. Ακόμα κι αν δεν μπουν στην κυβέρνηση, δημιουργούν πολιτική πίεση και ωθούν εκείνα που θεωρούνται κυρίαρχα (όπως οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας στην κυβέρνηση ή το Κόμμα Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν) να κατευθύνονται «πιο δεξιά» σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Αυτό είναι ένα μοτίβο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">