Recents in Beach

Πολιτικό «μασάζ» Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και επίθεση στον Μητσοτάκη

 


Με κοινοβουλευτικές ζυμώσεις για ανάταξη εσωκομματικών αρρυθμιών αλλά και με σάλπισμα αντεπίθεσης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κλείσει (ή μπαλώσει) τα μέτωπα εσωτερικών τριβών, που τα έχουν ανοίξει είτε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης και πρόσωπα του περιβάλλοντός του είτε άλλα στελέχη ενόψει συνεδριακών διαδικασιών.

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μπαράζ, σχεδόν ανεξέλεγκτων (ή σωστότερα προφανώς εκπορευόμενων από διαφορετικά σημεία), δημόσιων παρεμβάσεων- από την πρόσκληση Κασσελάκη σε βουλευτές για συνεδρίαση στις Σπέτσες μέχρι το αίτημα για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών όπως διατυπώθηκε στην επιστολή τριών στελεχών (Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης) προς την Πολιτική Γραμματεία ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Με φόντο τις αντιδράσεις ένθεν κακείθεν και με υπόκωφο τον σάλο από τα περί πρότασης υπουργοποίησης Κασσελάκη (συνέντευξη Μανώλη Καπνισάκη στο Documento-7,1.2024) στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη του 2019, συγκαλείται συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε διευρυμένη σύνθεση μάλιστα.

Στην Κουμουνδούρου μοιάζει να παίζεται ένα πινγκ πονγκ με… τσακμακόπετρες, εν είδει εκτόξευσης τοποθετήσεων και κινήσεων, μεταξύ ηγεσίας, ηγετικού πυρήνα και στελεχών που δεν είναι στον κύκλο Κασσελάκη. Διαμορφώνεται κλίμα αναβίωσης των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων που, αν και σπινθιρίζουν, τις μαζεύουν και τις απλώνουν οι διάφορες πλευρές. Το αίσθημα αυτοσυντήρησης προσδίδει ως τώρα (και κατά τα φαινόμενα ως τις ευρωεκλογές) ελαστικότητα στις κομματικές αντιπαραθέσεις. Οι εξελίξεις είναι μπροστά…

Η σύγκληση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης (9.1.2024) λίγες ώρες, μετά τη συνεδρίαση του …αντίπαλου δέους, στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανατοποθετήσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, μετά και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Πέραν του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου, της Γραμματέως της ΚΟ Θεοδώρας Τζάκρη, του Διευθυντή ΚΟ, Γιώργου Τσίπρα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Διονύση Καλαματιανού, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Νίκου Παππά και του συντονιστή Τομεαρχών Παύλου Πολάκη, θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπλ. Γραμματέας της ΚΕ Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη και η αντιπρόεδρος της βουλής Ολγα Γεροβασίλη.

Πάντως, σε μια χρονική στιγμή που εμφανίζονται ξανά εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στην Κουμουνδούρου ενόψει συνεδριακών διαδικασιών, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει να ανακτήσει μια κάποια κινητικότητα, μέσω ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, που να θυμίζουν ότι είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου προσπαθεί να επιφέρει πολιτικά χτυπήματα στην επικοινωνιακή μονοκρατορία Μητσοτάκη, που ως επικεφαλής της κυβέρνησης της ΝΔ, ρυθμίζει τη δημόσια ατζέντα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται η εσπευσμένη κατάθεση πρότασης πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όπως επίσης του δικαιώματος στην τεκνοθεσία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια. Δεν είναι μόνο ότι ασκείται πίεση προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που, υπογείως και υπεργείως, σπαράσσεται από διαφοροποιήσεις βουλευτών του και στελεχών της εν γένει (ακρο)δεξιάς πολυκατοικίας.

Ουσιαστικά, επιχειρείται μέσω θεσμικών πρωτοβουλιών να υπάρξει ανάδειξη της κοινοβουλευτικής δράσης της Κουμουνδούρου. Όμως, ακόμα και για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Άρση Διακρίσεων Λόγω Φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, Κατοχύρωση Δικαιώματος Γάμου για όλα τα Πρόσωπα και Αναγκαίες Προσαρμογές της Νομοθεσίας» υπάρχουν αντιρρήσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σχετικά με το ζήτημα της τεκνοθεσίας (δέχονται το γάμο των ομοφύλων), Συμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης εκφράζει προβληματισμό αναφορικά με τις προτεινόμενες από τον Στέφανο Κασσελάκη ρυθμίσεις για την τεκνοθεσία.

Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να καλέσει τους βουλευτές στις Σπέτσες (το τριήμερο 19-20-21 Ιανουαρίου 2024) δεν έχουν κοπάσει και μένει να φανεί πώς θα διευθετηθεί το θέμα, αν και , όπως όλα δείχνουν, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υποχωρεί επ΄αυτού.

Παράλληλα, με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου 2024 (ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου 2024), στην Κουμουνδούρου τονώνονται οι κομματικές αντιπαραθέσεις για πολιτικά θέματα, όπως το ζήτημα των συμμαχιών, μέχρι ζητήματα φυσιογνωμίας…

Πάντως, η πυροσβεστική τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις ζυμώσεις για κατευνασμό των εσωκομματικών τριβών. Κατά τ΄άλλα, κινείται επιμένοντας στη γραμμή που ορίζει ο ίδιος, ασκώντας παράλληλα, δριμεία κριτική συνεχώς στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X/πρώην Twitter-8.1.2024: «το έχω πει από την πρώτη στιγμή, πριν καν εκλεγώ: Δε θα αφήνω αναπάντητη τη γιγαντιαία προπαγάνδα του συστήματος Μητσοτάκη, με τον μόνο τρόπο που έχω: μιλώντας σ’ εσάς απευθείας. Για την προπαγάνδα, προβληματικό είναι να δανείσει ένας πρόεδρος το κόμμα του προκειμένου να πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι και να μπορέσουν να κάνουν γιορτές. Λογικό όμως είναι να κυβερνά ένα κόμμα που χρωστάει πάνω από 400 εκατομμύρια στις τράπεζες, που λειτουργεί δηλαδή εις βάρος των πολιτών. Για την προπαγάνδα, προβληματικό είναι να καλεί ο Πρόεδρος ενός κόμματος του βουλευτές του στο εξοχικό του για τρήμερο εργασίας, με έξοδα δικά του. Λογικό όμως είναι να έχει ο πρωθυπουργός της χώρας εξοχικό – μεσοτοιχία με τον φυγά Χριστοφοράκο. Και να καλεί -σε άλλο του εξοχικό- τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μπλίκεν για επίσημες συνομιλίες, με έξοδα του Κράτους. Σε μία χώρα που η προπαγάνδα ορίζει το λογικό και το παράλογο, προσωπικά υπόσχομαι να συνεχίσω να κάνω αυτό που ξεβολεύει το σύστημα Μητσοτάκη»…

Πηγή: Documento


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">