Recents in Beach

Επερωτήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το φράγμα του Θεραπειού και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας - Πρίνου


 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

            κ. Περιφερειάρχη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣΘΕΜΑ: Για την επικίνδυνη κατάσταση του φράγματος στο Θεραπειό του βόρειου Έβρου.


Όπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου σε σχετική του ανακοίνωση «το φράγμα Θεραπειού,  που εδώ και 50 χρόνια αρδεύει 200.000 στρέμματα στο βόρειο Έβρο, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα εγκατάλειψης» με ορατό τον κίνδυνο «να  πάθει «έμφραγμα» η κυριότερη  δομή άρδευσης του Έβρου και να μείνει απότιστος ο κάμπος».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «από την 1η του νέου έτους το φράγμα θα είναι χωρίς προσωπικό φύλαξης, μιας και ο τελευταίος φύλακας συνταξιοδοτείται.

Οι εγκαταστάσεις σκουριάζουν ασυντήρητες για πολλά χρόνια. Και το κυριότερο  «οι πόρτες» που ρυθμίζουν τη ροή του νερού  είναι σε οριακό σημείο,  έτοιμες  να «μπλοκάρουν» με ολέθριες  συνέπειες για τους αγρότες και την περιοχή μας. 

Το «βοηθητικό» φράγμα που έγινε στα Κόμμαρα  και  δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένει «ανενεργό» χωρίς κανένας να απολογηθεί γι’ αυτό. 

Για την κατάσταση αυτή την κύρια ευθύνη φέρνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αλλά και των  Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, που αν και γνωρίζουν το πρόβλημα αδιαφορούν. 


Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Περιφέρεια:

  1. Για τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του φράγματος του Θεραπειού;

  2. Για την πρόσληψη φύλακα για το φράγμα με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας;

  3. Για τη λειτουργία του βοηθητικού φράγματος στα Κόμμαρα;


8/1/2024

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης


ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

            κ. Περιφερειάρχη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣΘΕΜΑ: Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας και Πρίνου.


Σωματεία και φορείς της Θάσου και της Καβάλας πρόσφατα απευθύνθηκαν με επιστολή τους, ζητώντας συνάντηση, μεταξύ άλλων αρμόδιων και προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για το μείζον ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Καβάλα. 

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «το δικαίωμα των κατοίκων της Θάσου για ασφαλείς τακτικές και γρήγορες συγκοινωνίες και στα δυο λιμάνια δεν διασφαλίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα δρομολογίων που έχουν ανακοινώσει οι πλοιοκτήτες».

Παράλληλα καταγγέλλουν «την απαράδεκτη τακτική των πλοιοκτητών στις πορθμειακές γραμμές Θάσου Καβάλας να βάζουν τακτικά  δρομολόγια μόνο στην γραμμή Θάσου Κεραμωτής που είναι η χρυσοφόρα γραμμή για τα κέρδη τους και η γραμμή Πρίνος Καβαλάς να είναι ο φτωχός συγγενής με τα ελάχιστα δρομολόγια, 2-3 στον αριθμό, που επ ουδενί δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων».

Υπογραμμίζουν δε πως «η γραμμή Πρίνου Καβάλας είναι κρίσιμης σημασίας για όλο το νησί της Θάσου γιατί από εκεί είναι η πιο γρήγορη και πιο φτηνή  πρόσβαση στην Καβάλα και είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η γραμμή με ικανοποιητικό αριθμό  τακτικών δρομολογίων που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και όχι τα κέρδη των πλοιοκτητών.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου Καβάλας βάζει σε απίστευτη ταλαιπωρία τους κατοίκους της Θάσου, την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού είναι θύματα της πολιτικής των «αναδιαρθρώσεων»,  οι περισσότερες έχουν κλείσει και όσες δεν έχουν κλείσει είναι υποβαθμισμένες».

Τονίζουν επίσης πως η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, που παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθεί η γραμμή με τακτικά δρομολόγια για τη γρήγορη μεταφορά ασθενών στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν «ασθενείς με βαριές ασθένειες, νεφροπαθείς κ.α. που χρειάζεται τακτικά να ταξιδεύουν στην Καβάλα, κάνουν ένα ταξίδι «Οδύσσεια», με απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος, την ώρα που  οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα του νησιού συνολικότερα στενάζουν από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Τα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών την υποβάθμιση των μισθών, καταστρατήγηση  ΣΣΕ, μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, εντατικοποίηση της δουλειάς, ελλείψεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, είναι οδυνηρά για τους κατοίκους της Θάσου και τους ναυτεργάτες, ενώ οι εφοπλιστές γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια τους με υπερκέρδη». 

Τα σωματεία και οι φορείς της Θάσου και της Καβάλας που υπογράφουν την επιστολή διεκδικούν:

  • Απρόσκοπτη σύνδεση του νησιού με την Καβάλα, 365 ήμερες το χρόνο, με σύγχρονα ασφαλή πλοία. Με καθημερινά δρομολόγια που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και όχι το κέρδος των πλοιοκτητών, την ορθολογική κατανομή των δρομολογίων καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας.

  • Γενναία μείωση στις τιμές των εισιτήριων.

  • Βάρδια πλοίου επιφυλακής να εκτελούν όλα τα πλοία κυκλικά εναλλακτικά με όλα τα πλοία και από τις δυο γραμμές.

  • Εφαρμογή των ΣΣΕ και προστασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών με τακτικούς ελέγχους από τις λιμενικές αρχές.

  • Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων.

  • Λιμενικές σύγχρονες εγκαταστάσεις για να εξασφαλίζεται η ασφαλής πρόσδεση και φορτοεκφόρτωση των πλοίων.


Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Αν προτίθεται να στηρίξει και με ποιον τρόπο τα δίκαια αιτήματα των σωματείων και φορέων της Θάσου και της Καβάλας;

 

8/1/2024

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">