Recents in Beach

Επιτέλους, Χριστοδουλίδη, εξηγήστε: Πώς ταυτίζονται οι τέσσερεις ελευθερίες της Ε.Ε. με την τουρκοδιζωνική;


 ΑΡΘΡΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η διζωνική μετατρέπει, ναι ή όχι, τους νόμιμους Κύπριους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, όπως παραδέχτηκε ο μέντοράς του, Αναστασιάδης; Οι συνομιλίες στη βάση της διζωνικής απέτυχαν, ναι ή όχι; Απαιτείται νέα στρατηγική, ναι ή όχι; Λοιπόν, ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι καιρός να σταματήσει το χονδροειδές περιπαίξιμο των πολιτών και να αποφασίσει: Διζωνική και τουρκοποίηση της Κύπρου ή ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, λειτουργικό, βιώσιμο, κανονικό κράτος;

ΟΠρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε την περ. Τρίτη (30/1/2024), στο Προεδρικό Μέγαρο, την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο Κυβ. Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του επισήμανε πως ο Πρόεδρος «επανέλαβε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Από την πλευρά της, η κ. Κουεγιάρ, σε δηλώσεις της, είπε ότι προέρχεται από μια χώρα όπου υπήρχαν συγκρούσεις και πως η ίδια αποτέλεσε μέρος της ομάδας που πέτυχε συμφωνία ειρήνευσης. «Πιστεύω», είπε, «ότι μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω ό,τι μπορώ για μια λύση στην Κύπρο». Είπε, τέλος, ότι όσο λιγότερα λέει, τόσο πιο πολύ θα εργάζεται.

Την προηγουμένη, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε πάνω από 80 δράσεις που η Κυβέρνησή του θα υλοποιήσει μέσα στο 2024. Όμως, είπε: «Κορωνίδα όλων των προτεραιοτήτων μας και πρώτιστό μου μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων ΔΕΝ μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου. Μια Κύπρος επανενωμένη, ευημερούσα μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας μας». Ο Κύπριος Πρόεδρος επιμένει όπως πιθανές συνομιλίες επαναρχίσουν «από εκεί που μείναμε στο Crans Montana». Οι Τούρκοι, από την άλλη, εμμένουν σε λύση δύο κρατών και σε αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας

Άρα, η προσωπική απεσταλμένη του Γκουτέρες καλείται, όχι μόνο να τετραγωνίσει τον κυπριακό φαύλο κύκλο, αλλά και να ιππεύσει ένα διαπραγματευτικό χάος. Οι Τούρκοι έχουν αποδείξει, διαχρονικά, ότι επιμένουν αταλάντευτα σε διακηρυγμένες αξιώσεις τους. Τον Αύγουστο του 1974 και ενώ ο δεύτερος Αττίλας δεν είχε ακόμα εφορμήσει κατά της υπόλοιπης Κύπρου, ο τότε πράκτορας της Τουρκίας και κακός δαίμονας της νήσου, Ντενκτάς, καθ’ υποβολή των Εγγλέζων, είχε θέσει θέμα γεωγραφικής (διζωνικής) ομοσπονδίας (12/8/1974). Τη θέση Εγγλέζων-Ντενκτάς ασπάστηκε ο τότε Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης. Με ενθάρρυνση του Ύπατου Αρμοστή, Όλβερ, την προέβαλε στη γνωστή ομιλία του στην γκαλερί «Αργώ», στη Λευκωσία (6/11/1974), λίγες μόνον ημέρες πριν από τη σύσκεψη στην Αθήνα. Στις 17/11/1974, αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ από τους Ε. Παπαϊωάννου και Α. Φάντη μετέβησαν στο Λονδίνο και την επομένη συναντήθηκαν με τον Μακάριο. Επέδωσαν υπόμνημα εξ 9 σελίδων, διά του οποίου τον καλούσαν να αποδεχθεί γεωγραφική (διζωνική) ομοσπονδία.

Γιατί επαναφέρουμε τα πιο πάνω; Διότι το ΑΚΕΛ χαιρέτισε θερμά την εξαγγελία από τον Κύπριο Πρόεδρο 14 μονομερών ΜΟΕ προς τους Τ/κυπρίους (26/1/2024) και υποστήριξε ότι αυτά θα «βοηθήσουν στη διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό». Την ίδια ακριβώς φρασεολογία χρησιμοποίησε και ο αν. Κυβ. Εκπρόσωπος. Πώς θα διαρρηχθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο, αφού είναι γνωστό σε όλους το χάος θέσεων που χωρίζει τις δύο πλευρές; Ποιος είναι ο ικανός… διαρρήκτης που θα διαρρήξει το αδιάρρηκτο μέχρι σήμερα αδιέξοδο; Με αφορμή την άφιξη στην Κύπρο της κ. Κουεγιάρ, η ΕΔΕΚ, το ένα εκ των τριών κομμάτων που συνέβαλαν στην εκλογή Χριστοδουλίδη, απαίτησε επανατοποθέτηση του Κυπριακού «στην ορθή του βάση ως θέματος εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης».

Επίσης αξίωσε όπως ο Ν. Χριστοδουλίδης «θέσει ως προτεραιότητα, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να συζητηθούν κατά προτεραιότητα: Η αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Ο επαναπατρισμός των εποίκων. Η επιστροφή των προσφύγων, Ε/κ και Τ/κ, και η κατάργηση των εγγυήσεων». Και κατέληξε: «Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη, τότε να συζητηθεί η εσωτερική πτυχή στη βάση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κατοχύρωσης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε ολόκληρη την επικράτεια για όλους τους νόμιμους κατοίκους». Η ΕΔΕΚ απέρριψε τη διζωνική σε συνεδρία της Κ.Ε. στις 10/5/2015. Σε ομιλία του, ο πρόεδρος του κόμματος, Μ. Σιζόπουλος, χαρακτήρισε τη διζωνική ως ρατσιστική, αντιδημοκρατική, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράμμισε:

«Η ονομασία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι αδόκιμος. Πέραν των αντιφάσεων που περιλαμβάνει, δεν περιγράφεται στο Συνταγματικό Δίκαιο ως μορφή πολιτεύματος, γι΄ αυτό και μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν (…). Η Διζωνικότητα προνοεί σύνορα. Επιπρόσθετα η Δικοινοτικότητα εμπερικλείει εγγυημένες πλειοψηφίες λαού και περιουσίας, περιορισμό των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των βασικών ελευθεριών». Δύο απορίες. Πρώτον, γιατί η αντιδιζωνική ΕΔΕΚ υποστήριξε και ακόμα συμπλέει με τον ιεροφάντη διζωνιστή Χριστοδουλίδη; Δεύτερον, πότε θα τα σπάσει και θα αποχωρήσει από αυτήν τη διζωνική συνεργασία;

Όσα επισημαίνει η ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν τα γνωρίζει; Βεβαίως και τα γνωρίζει. Προκαλείται, λοιπόν, για πολλοστή φορά: Πότε θα εξηγήσει στους πολίτες τι είναι η διζωνική; Πού και πόσο η διζωνική ταυτίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της; Γιατί δεν παραδέχεται ότι η συνεχής προσχώρηση στις τουρκικές θέσεις και ο κατευνασμός του τουρκικού θηρίου δεν οδηγούν παρά στο στόμα του; Η διζωνική παραβιάζει, ναι ή όχι, την παγκόσμια αρχή «ένας άνθρωπος, μία ψήφος»; Νομιμοποιεί και τσιμεντώνει τον εποικισμό, ναι ή όχι; Ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν γνωρίζει το τραγικό παράδειγμα της Βοσνίας;

Μιλώντας (30/1/2024) σε χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Αξιωματικών του κυπριακού στρατού, επισήμανε: «Δεν μπορείς να έχεις μιαν ισχυρή, μιαν αξιόπιστη εξωτερική πολιτική αν αυτή δεν συνοδεύεται από μιαν ισχυρή αποτρεπτική ισχύ». Κύριε των Δυνάμεων! Ποιον περιπαίζει ο Κύπριος Πρόεδρος; Αν επιβληθεί η διζωνική, που την έκαμε παντιέρα του, η Εθνική Φρουρά θα διαλυθεί και η Κύπρος θα αποστρατιωτικοποιηθεί! Προκαλούμε:

Η διζωνική μετατρέπει, ναι ή όχι, τους νόμιμους Κύπριους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, όπως παραδέχτηκε ο μέντοράς του, Αναστασιάδης; Οι συνομιλίες στη βάση της διζωνικής απέτυχαν, ναι ή όχι; Απαιτείται νέα στρατηγική, ναι ή όχι; Λοιπόν, ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι καιρός να σταματήσει το χονδροειδές περιπαίξιμο των πολιτών και να αποφασίσει: Διζωνική και τουρκοποίηση της Κύπρου ή ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, λειτουργικό, βιώσιμο, κανονικό κράτος; Είναι πραγματικά εξωφρενικό, ο Πρόεδρος της Κύπρου, κράτους-μέλους της ΕΕ, να απαιτεί κατάργηση των 4 βασικών ελευθεριών της για τους Κυπρίους!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">