Recents in Beach

«Πρόγραμμα Εορτασμού της 14ης Μαΐου 2024, 104ης επετείου από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής»

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 

ΤΗΣ 104ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΗΝ 14η ΜΑΪΟΥ 2024 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 104ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής, που καθιερώθηκε ως Εθνική εορτή τοπικής σημασίας με το Β.Δ.573/23.7.1960 (ΦΕΚ 126/18.8.1960) «Περί ορισμού της 14ης Μαΐου, επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως της Κομοτηνής», θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14  Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

Γ ε ν ι κ ό ς σ η μ α ι ο σ τ ο λ ι σ μ ό ς των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την ανατολή της 13ης Μαΐου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024. 

Φ ω τ α γ ώ γ η σ η όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 12ης, 13ης και 14ης Μαΐου 2024. 

Κυριακή, 12 Μαΐου 2024 

08:00 Ε π ί σ η μ η έ π α ρ σ η τ η ς Σ η μ α ί α ς στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 

10:30 Ε π ί σ η μ η έ π α ρ σ η τ η ς Ι σ τ ο ρ ι κ ή ς Σ η μ α ί α ς από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 

11:00 Ε π ι μ ν η μ ό σ υ ν η δ έ η σ η, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου. 

11.10 Κ α τ ά θ ε σ η σ τ ε φ ά ν ω ν από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.  

Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων και φορέων εκτός αυτών που αναφέρονται στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Η πρόθεση για κατάθεση στεφάνων παρακαλούμε να δηλώνεται από την προηγούμενη μέρα στον υπεύθυνο τελετάρχη.

Η παρουσία των σχολείων αφορά μόνο στο σημαιοφόρο, τους παραστάτες και τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό. 

Ώρα προσέλευσης των εκπροσώπων των σχολείων: 10:45π.μ. 

Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ. 

18:00 Ε π ί σ η μ η υ π ο σ τ ο λ ή τ η ς Ι σ τ ο ρ ι κ ή ς Σ η μ α ί α ς από τον Δήμαρχο Κομοτηνής με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 

18:30 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Σ ε π τ ή ς Ε ι κ ό ν α ς τ η ς Υ π ε ρ α γ ί α ς Θ ε ο τ ό κ ο υ τ η ς Φ α ν ε ρ ω μ έ ν η ς από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρύακος, έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου Κομοτηνής όπου θα μεταφερθεί με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.  

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, του Ιερού Κλήρου, Στρατιωτικών Τμημάτων, Οργανώσεων, Φοιτητικής – Μαθητικής Νεολαίας, Συλλόγων, Σωματείων και λαού για την περιφορά της Ιερής Εικόνας από το Δημαρχείο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δια των οδών Ορφέως, Δημοκρίτου και Σοφούλη, όπου θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής. 

Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής, και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε κεντρικές οδούς της πόλης της Κομοτηνής παιανίζοντας τον εωθινό και εμβατήρια. 

07:00 Όρθρος, Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος. 

10:30 Ε π ί σ η μ η δ ο ξ ο λ ο γ ί α για την Απελευθέρωση της Κομοτηνής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και θα συγχοροστατήσουν οι προσκληθέντες Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, και ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ.κ. Χριστοφόρος. 

Τέλος προσέλευσης σημαιοφόρων σχολείων 10:00 π.μ. 

Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 π.μ. 

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη.

11:15 Ε π ι μ ν η μ ό σ υ ν η δ έ η σ η , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου. 

Κ α τ ά θ ε σ η σ τ ε φ ά ν ω ν στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΠΑΜΘ, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ. Στεφάνι επίσης θα καταθέσουν εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, οργανισμών και ιδρυμάτων, των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων της ΠΑΜΘ. 

Ώρα προσέλευσης: 10:45 π.μ. 

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. 

Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 

12:00 Π α ρ έ λ α σ η των πολιτιστικών - αθλητικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π. 

Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας και η οδός Ορφέως. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ. 

Τέλος προσέλευσης πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων και φορέων 11:15 π.μ. Τέλος προσέλευσης μαθητών και μαθητριών των σχολείων 11:15 π.μ. 

Η δήλωση συμμετοχής στην παρέλαση της 14ης Μαΐου 2024 των πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων και φορέων θα γίνεται αποδεκτή έως την Παρασκευή 10/5/2024  τηλεφωνικά στο 2531352121. Παρακαλούνται όλα τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης (σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία) να προμηθευτούν και να φέρουν μαζί τους τη διακριτή ταμπέλα. 

19:50 Υ π ο σ τ ο λ ή τ η ς Σ η μ α ί α ς στον χώρο του Ηρώου της πόλης. 

Τα θέματα της στρατιωτικής παρατάξεως και αποδόσεως τιμών, παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Κομοτηνής. 

Στις τελετές εφόσον αυτό είναι δυνατόν, θα παραστούν και οι φιλαρμονικές των οικείων Δήμων. 

Τελετάρχες ορίζονται οι: Αθανάσιος Χριστοδουλάκης 

Ευγενία Εξακοΐδου (κιν. 6936924079) 

Στην εκφώνηση η δημοσιογράφος και Δ/ντρια της ΕΡΤ Κομοτηνής Ειρήνη Τσακίρη.

Καλούνται ο λαός της Ροδόπης και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις. 

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 14ης Μαΐου θα πραγματοποιηθούν και στην ΠΕ Έβρου για την Απελευθέρωσης της Πόλης της Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με  τους οικείους Δήμους, που θα περιλαμβάνουν ανάλογα, δοξολογία, ομιλία και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση. 

Ο Περιφερειάρχης 

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">