Recents in Beach

Ο Άκης Σακισλόγλου στο Faros24.gr: «Το Ευρωκοινοβούλιο κινδυνεύει να γίνει άντρο ακροδεξιών μισανθρώπων»

 


Σε μια εφ' όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στο Faros24.gr για την πολιτική επικαιρότητα, τις διαφορές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, τα κοινωνικά αιτήματα και τις σύγχρονες ανάγκες, όπως και για τα όσα θέλει να φέρει και πρεσβεύει η Νέα Αριστερά, μίλησε ο Δημοσιογράφος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Άκης Σακισλόγλου.

Τι είναι αυτό το διαφορετικό που φέρνει η Νέα Αριστερά στην πολιτική;

«Το σύνθημά μας τους πρώτους μήνες της δημιουργίας του νέου φορέα είναι το «Η πολιτική επιστρέφει». Οι ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, η συνέπεια λόγων και έργων και η σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Νέας Αριστεράς για τα οποία είμαστε περήφανοι».

Γιατί είναι σημαντική η ψήφος στη Νέα Αριστερά σε αυτές τις εκλογές;

«Γιατί οι αριστερές, προοδευτικές φωνές πρέπει να ενισχυθούν στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο κινδυνεύει να γίνει άντρο ακροδεξιών μισανθρώπων. Ζητάμε από τους Έλληνες να μας ψηφίσουν για να υπερασπιστούμε όλα τα κεκτημένα των λέων τα οποία κλονίζονται, αμφισβητούνται και σταδιακά καταρρέουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές παντού στην Ευρώπη».


Γιατί ένας πολίτης να εμπιστευτεί τη Νέα Αριστερά και τον Άκη Σακισλόγλου στην Ευρωβουλή;

«Η εμπιστοσύνη είναι μια έννοια με μεγάλο βάρος και κατακτιέται σταδιακά. Εμείς ζητάμε να μας δώσουν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα «άλλο σχέδιο», μια άλλη μορφή πολιτικής, ψύχραιμη και αποτελεσματική που θα έχει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του απλού λαού και τη λύση των προβλημάτων του. Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να διαβάσουν τα βιογραφικά των 42 υποψηφίων μας, να κατανοήσουν πόσο καταρτισμένοι και έμπειροι είναι και να μας δώσουν δύναμη».

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που συναντάτε από την τριβή σας με την κοινωνία;

«Οι πολίτες ενδιαφέρονται ελάχιστα για τα κοινά γιατί τους απασχολούν ανυπέρβλητα προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά προβλήματα. Προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η αίσθηση ματαίωσης που βλέπουμε στα μάτια τους και η πεποίθηση πως τίποτα δε θα αλλάξει, ό,τι κι αν κάνουν». 

Πόσο εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφορές σε πολιτικό πεδίο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς;

«Όχι απλώς υφίστανται οι διαφορές αλλά πλέον είναι μεγαλύτερες και πιο ξεκάθαρες. Η επικράτηση ενός δήθεν φιλελευθερισμού (στην ουσία μόνο και πάντα με κρατικά χρήματα) που εκφράζεται μέσα από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «αμηχανία» της αριστεράς να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα κυβερνησιμότητας, ανοίγουν την ψαλίδα μεταξύ δύο «πολιτικών κόσμων» που ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους».

Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών που θα βρει την Νέα Αριστερά σε επίπεδο προσυνεδριακό;

«Οι Ευρωεκλογές είναι η πρώτη από τις πολλές πολιτικές μάχες που καλείται να δώσει η Νέα Αριστερά. Ενισχυμένη και με εκπρόσωπο / εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσει ως το φθινόπωρο να οργανώσει το πρώτο της συνέδριο και να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα με δομή, σχέδιο, όργανα και πολιτική δράση. Μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή έναν χρόνο μετά την ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών μας, θα έχει ολοκληρωθεί η «πολιτική γεννά» της Νέας Αριστεράς».



Ο ΣΥΡΙΖΑ που οδεύει πολιτικά πλέον;

«Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στα στελέχη του και στον πρόεδρό του. Εμείς για να αποχωρήσαμε, κρίναμε πως οφείλαμε να παρουσιάσουμε μια άλλη πρόταση που θα μας εκφράζει περισσότερο. Εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι μου και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετατραπεί σε ένα υβριδικό κόμμα που εστιάζει μόνο στην εικόνα και στις εντυπώσεις γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά και αξιόλογα στελέχη στο εσωτερικό του. Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η πολιτική μετάλλαξη που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν όσους αποχωρήσαμε».

Γιατί αυτή η στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας στο θέμα της Παλαιστίνης;

«Δεν είναι πρωτόγνωρη, ούτε εκπλήσσει κανέναν η στάση συνολικά των ισχυρών κρατών διαχρονικά στο παλαιστινιακό ζήτημα. Είναι σοκαριστικό το ότι πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα κι αυτό το καταγγέλουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε ως Νέα Αριστερά. Άλλωστε, το ψηφοδέλτιό μας κοσμεί η παρουσία του ο Λατίφ Νταρουίς, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής παροικίας».

Με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί η Νέα Αριστερά στην Ευρωβουλή και ποια θέματα θα προτάξει;

«Ανήκουμε στην Αριστερά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα συνεργαστούμε με κάθε πλευρά που είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί το δίκαιο των αδύναμων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Οι ανισότητες είναι τεράστιες, η οικονομική κρίση συνεχίζεται, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται, η ελευθερία του Τύπου πλήττεται, ο πόλεμος βρίσκεται μόνιμα στην πόρτα της Ευρώπης. Όποιες δυνάμεις συμφωνούν ότι αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, θα μας έχουν συμμάχους».


Η ακροδεξιά για πόσο θα συνεχίσει να επελαύνει στην Ευρώπη;

«Δε χρειάζεται να είσαι μάντης για να προβλέψεις πως οι κοινωνικές ανισότητες θα εξακολουθήσουν να γεννούν μίσος κι ότι η οικονομική κρίση οδηγεί τους λαούς σε μια αντισυστημική, αντιδραστική ψήφο. Όσο εντείνονται οι ανισότητες και δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ποιότητα ζωής, αισιοδοξία για το μέλλον και κοινωνική ειρήνη, η Ακροδεξιά θα παραμένει ενισχυμένη».

Τέλος θα ήθελα ένα δικό σου μήνυμα για τις Ευρωεκλογές

«Η αριστερά δεν έχει πει την τελευταία της λέξη στην Ελλάδα. Η αριστερά θα ξανακυβερνήσει με σχέδιο και όραμα διορθώνοντας όλα τα λάθη που έκανε παλαιότερα. Σύντομα θα έρθει η στιγμή που οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η εικόνα που παρουσιάζεται ως πραγματικότητα δεν είναι πάρα ένα ψεύτικο σκηνικό, ένας μουσαμάς αλά Μάτριξ που θα καταρρεύσει αφήνοντας τους δημιουργούς του, δηλαδή την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτεθημένους. Η αρχή θα γίνει σε αυτές τις Ευρωεκλογές».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">